Venemaa võtab kõrgetelt ametnikelt passid ära, et nad välismaale ei saaks

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Venemaa pass.
Venemaa pass. Foto: Maxim Shemetov/REUTERS/Scanpix

Putini režiimi paranoilisust ilmestab fakt, et Venemaa julgeolekuteenistus konfiskeerib kõrgemate ametnike ning riigiettevõtete juhtkonda kuuluvate inimeste passid, takistamaks nende välismaale reisimist ning võimalikku vastase poole ülejooksmist.

Briti majandusleht Financial Times kirjutab asjaga kursis olevate inimeste sõnadele tuginedes, et julgeolekuteenistused on karmistanud riigisektori reisipiiranguid ning nõudnud mitmetelt prominentsetelt isikutelt ning ka endistelt riigiametnikelt oma reisidokumentide loovutamist.

Nagu mängib majandusleht, näitab see ilmekalt Kremli ja FSB umbusku ja kahtlevust Venemaa eliiti kuuluvate isikute lojaalsuse suhtes, kellest paljud on eravestluses Ukraina sõja hukka mõistnud ning lisaks sunnivad sõjaga seotud piirangud neid oma harjumuspärast elustiili muutma.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov kinnitas, et Venemaa on karmistanud nn «tundlikel» aladel töötavate isikute välismaale reisimist. «Reeglid on karmimad. Mõnes kohas on need formaalsemad, teises kohas aga sõltub konkreetsest otsusest ja on seotud konkreetsete inimestega,» kinnitas ta Financial Timesile. «Sõjalise erioperatsiooni algusest on sellele teemale rohkem tähelepanu pööratud.»

Nõukogude ajal pidid kestasemel riigisaladuse loaga ametnikud samuti oma passid tööandja juures spetsiaalsesse eriosakonda hoiule andma, kuid eriteenistused nende reeglite karmistamisse ei sekkunud. Kõik see muutus aga Krimmi annekteerimisega 2014. aastal, pärast mida julgeolekuteenistused hakkasid lääneriikidesse, eriti USAsse ja Suurbritanniasse reisimise eest hoiatama. Pärast Ukraina ründamist on eriteenistused aga oluliselt aktiivsemaks muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles