Tartu Ülikooli teadur tutvustas soome-ugri keelte masintõlke programmi

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Tartu Ülikooli peamaja.
Tartu Ülikooli peamaja. Foto: Sille Annuk / Scanpix

Tartu Ülikooli teadlased arendavad masintõlke mootorit Tartu NLP neurotõlge, milles on 23 soome-ugri keelt. Programm on olnud kasutusel ligi kaks aastat, kuid nüüdseks on teadlased seda täiendanud.

Tartu Ülikooli keeletehnoloogia nooremteadur Andre Tättar ütles ETV saates «Terevisioon», et tõlkemootorit on plaanis veelgi edasi arendada ning lisada sinna rohkem eesti keele murdeid, näiteks mulgi ja kihnu murre, rääkis Tättar.

«Keskendume väikestele keeltele, et kõik saaks tunda, et nende keele eest hoolitsetakse,» selgitas Tättar.

Tõlkeprogrammis on liivi keel

Programmi saavad kasutajad ka ise täiendada, kes soome-ugri keeli oskavad. Tättar tõi välja, et näiteks moksa keelt tõlkemootori loojad ise ei oska ja seetõttu on neil keeruline hinnata, kui hea on tõlke tulemus. «Me saame andmed ja usaldame, et need on võrdlemisi head,» selgitas Tättar.

Idee programm luua tuli sellest, Tättar õppis Tartu Ülikooli doktorantuuris võru keelt ja mõtles, et oleks hea kasutada eesti-võru keele masintõlget.

Programmis on ka liivi keel, mida enam keegi emakeelena ei räägi. Lisaks soome-ugri keeltele on tõlkeprogrammis inglise, vene ja saksa keel.

Tõlkemootorit saab kasutada siin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles