Jurist selgitab: kas neljapäeval on lühendatud tööpäev?

PM Majandus
Copy
Lihavõttepühade ajal on komme värvida mune, neid üksteisele kinkida ja koksida.
Lihavõttepühade ajal on komme värvida mune, neid üksteisele kinkida ja koksida. Foto: Laura Oks

Tööinspektsioon selgitab, kas tööpäev enne suurt reedet on lühendatud tööpäev ja kas töötamine tööpäeval, mis langeb suurele reedele, on tasustatud.

Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjuristi Vladimir Logatševi sõnul lühendatakse töölepingu seaduse § 53 kohaselt uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale eelnevat tööpäeva kolme tunni võrra.

«Suur reede ei kuulu nende riigipühade hulka, millele eelnevat tööpäeva peaks tööandja kolme tunni võrra lühendama,» lausus Logatšev.

Seega ei ole tööandja kohustatud lühendama tööpäeva enne suurt reedet kolme tunni võrra. Samas töötaja ja tööandja võivad omavahel kokku leppida, et töötaja saab enne suurt reedet lühendatud tööpäeva.

Mitmed tööandjad on kehtestanud lisasoodustusi, nagu tööpäeva lühendamine, enne kõiki pühasid näiteks ühe tunni võrra. Tegemist on tööandja vabatahtliku soodustusega, milles lepitakse kokku üldjuhul töösuhte alguses või ettevõtte töökorraldusreeglites. 

Suur reede püha langeb kokku reedega enne lihavõttepühi, tavaliselt märtsi lõpus või aprilli alguses. Sel aastal on suur reede 7. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles