Kümme erinevat investoritüüpi hulljulgetest skeptikuteni: millist tüüpi oled sina?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Investorid on väga erinevad
Investorid on väga erinevad Foto: AP/Scanpix

Erinevat tüüpi investorid seisavad otsuste tegemisel silmitsi konkreetsete teguritega, mis võivad turul kaasa tuua nii ainulaadseid võimalusi kui ka riske. Sellega seoses tõi Freedom Finance Europe’i investeerimisanalüütikute juht Maxim Manturov esile kümme peamist investoritüüpi ning selgitas igaühe eeliseid ja puudusi.

«Igal investoril on oma eesmärgid ja riskiga seotud mugavuse tase ning see võib mõjutada tema investeerimiseks kasutavate instrumentide valikut,» märgib Manturov. Peamiste investorite tüüpide ja nende isikuomaduste mõistmine aitab aga teha teadlikumaid investeerimisotsuseid ja juhtida riske efektiivsemalt.

Manturovi mainitud kümne tüübi hulgas on nii konservatiivsete investeeringute eelistajaid kui ka neid, kes on valmis võtma kõrge tootluse nimel riske. Lisaks on investoreid, kes eelistavad investeerida neile tuttavatesse sektoritesse ning neid, kes ei karda uut tehnoloogiat ja innovatsiooni.

Konservatiivsed investorid eelistavad madala riskiga investeeringuid, mis toovad stabiilset või tagasihoidlikku tulu. Sageli hoiavad nad oma investeeringuid pikka aega ja on riskikartlikud.

Eelised: madal risk, stabiilne tootlus.

Puudused: väiksem kasvupotentsiaal, tõenäolisem võimalus riskantsematest investeeringutest saadavast suuremast tulust ilma jääda.

Unistajatest investorid on optimistlikud ja usuvad suure tootluse saavutamise võimalikkusse. Neid võivad meelitada kõrge riski ja suure tootlusega investeeringud, näiteks uued tehnoloogiad või spekulatiivsed aktsiad.

Eelised: võimalus teenida suurt tulu.

Puudused: suurem risk, märkimisväärse kahjumi võimalus.

Mõjutavad investorid ehk finfluencerid on sotsiaalmeedias aktiivsed investorid, kes kasutavad oma mõjuvõimu teatud investeeringute või kauplemisstrateegiate reklaamimiseks.

Eelised: võib pakkuda juurdepääsu ainulaadsetele investeerimisvõimalustele ja ideedele.

Puudused: võib reklaamida investeeringuid, mis ei sobi kõigile investoritele või mille puhul on olemas avalikustamata huvide konflikt.

Armunud investoreid võib meelitada ettevõtetesse või tegevusaladesse investeerima miski, millega neil on emotsionaalne side, mis neile meeldib või mis vastab nende isiklikele väärtustele.

Eelised: võib olla tore investeerida ettevõtetesse, mis järgivad isiklikke väärtusi.

Puudused: võib põhjustada erapoolikust või emotsionaalset seotust teatud investeeringutega, mis ei pruugi olla efektiivsed.

Skeptilised investorid: need investorid eelistavad investeerida ettevõtetesse või valdkondadesse, mis ei ole turul laialt populaarsed.

Eelised: juurdepääs potentsiaalselt alahinnatud investeeringutele, millel on potentsiaal märkimisväärseks kasvuks.

Puudused: suurem risk, märkimisväärsete kahjumite võimalus, pikem ooteaeg kasumi realiseerimiseks.

Varajased investorid: neid investoreid meelitavad sageli uued tehnoloogiad või suundumused ja nad investeerivad varakult ettevõtetesse, mis võivad nende arvates saada edukaks.

Eelised: võimalus saada kõrget investeeringu tasuvust ettevõtetes, mis on uue trendi esirinnas.

Puudused: kõrgem risk, märkimisväärsete kahjumite saamise oht, kui oodatav trend ei kehti.

Tehnoloogiainvestorid: need investorid investeerivad sageli tehnoloogiaettevõtetesse ja neil võib olla selles valdkonnas kogemusi.

Eelised: võib olla ainulaadne ülevaade tehnoloogiaettevõtete potentsiaalist.

Puudused: kõrgem risk, märkimisväärsete kahjumite võimalus, kui tehnoloogia ei muutu populaarseks.

Hulljulged investorid: neid investoreid meelitavad sageli kõrge riskiga investeeringud ja nad on valmis võtma potentsiaalselt kõrge tootluse nimel väga suuri riske.

Eelised: suure tootluse potentsiaal.

Puudused: eriti kõrge risk, märkimisväärsete kahjumite oht, kui valitud ettevõtete kohta käivad hinnangud ei realiseeru.

Ettevaatlikud investorid: need investorid ei kipu sageli investeerima ja eelistavad lähenemist, mis põhineb stabiilsetel ja usaldusväärsetel ettevõtetel. Erinevalt stabiilsetest konservatiivsetest investoritest võivad ettevaatlikud investorid investeerida vaid aeg-ajalt, kui nad usuvad, et turg on nende investeeringu jaoks soodsas olukorras.

Eelised: väiksem kahjumi saamise risk, usaldusväärsem sissetulek, dividendide saamise võimalus.

Puudused: tulusate investeeringute võimalused võidakse kasutamata jätta, mis võivad olla saadaval vaid lühikest aega.

Riski hajutavad investorid: need investorid püüavad hajutada oma investeeringuid erinevate varaklasside, tegevusalade ja geograafiliste piirkondade vahel, et vähendada riske ja suurendada potentsiaalset tulu.

Eelised: portfelli riski hajutamine ja võimalus teenida tulu erinevatest varaklassidest.

Puudused: kui mõned investeeringud ei too tulu, siis võib tootlus väheneda, mis omakorda võib vähendada riski hajutamise positiivset mõju.

Manturov rõhutas, et iga investor peaks mõistma oma eesmärke ja riskiga seotud mugavuse taset. «Ära tee kiireid otsuseid ja ära võta suuri riske, kui sul pole konkreetse investeerimistootega kogemust. Enne investeerimist uuri põhjalikult ja mõista iga investeeringut. Väga oluline on ka riski suhtes hästi hajutatud portfelli loomine, sest see aitab tasakaalustada riski ja tootlust. Ühtset kõigile sobivat investeerimise strateegiat pole olemas ning iga investor peaks valima strateegia, mis sobib tema isiklike väärtuste ja finantseesmärkidega,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles