Rahandusminister hakkas Eesti Energia nõukogu harvendama (1)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Rahandusminister Annely Akkermann.
Rahandusminister Annely Akkermann. Foto: Tairo Lutter

Rahandusminister Annely Akkermann hakkas neljapäeva õhtul harvendama Eesti Energia nõukogu.

Neljapäeva õhtul kell 20.26 välja saadetud kirjas teatas Akkermann, et kutsub tagasi Eesti Energia nõukogu liikme Tarmo Porgandi. 

Porgand on rahandusministeeriumi riigivara osakonna asejuhataja ning kuulus Eesti Energia nõukogusse mullu maist.

Eesti Energia nõukogu hakkas sel nädalal rahandusministri vastu mässama. Akkermann nõudis, et nõukogu vähendaks Eesti Energia lahkuva juhatuse esimehe Hando Sutteri preemiat ja lühendaks ärikeelu aega. Sutteri konkurentsikeeld kestab 12 kuud.

Nõukogu määras Sutterile preemiat ligi 75 000 eurot. Sutteri kuupalk on 18 600 eurot. Ta saab palka edasi kuni konkurentsikeelu lõpuni.

Akkermann ütles Postimehele, et Eesti Energia nõukogu ei informeerinud teda lahkuvale juhatusele määratud preemia suurusest.

«Oleks olnud otstarbekas aegsasti informeerida üldkoosolekut [rahandusministrit – toim], ta on rahandusministeeriumi ametnik ja üsna hästi kursis, millistel tingimustel on avalikus sektoris töötajad tasustatud,» põhjendas Akkermann Porgandi tagasikutsumist.

«Nõukogu tegi otsused kuu aega varem, kui mina sellest teada sain,» lisas Akkermann.

Akkermann möönis, et Eesti Energia nõukogu pole rikkunud riigivaraseadust, mis lubab maksta kuni nelja kuupalga suuruse preemia ja tasuda kuni 12-kuulise ärikeelu eest.

«See on tegelikult detail, Eesti Energia on väga hea ettevõte, lahkuva juhatuse all on ettevõte hästi arenenud ja tulemuslik,» lausus Akkermann. «Aga sellised väikesed detailid, milles peitub saatan, tuleb kaugelt ära tunda ja aegsasti lahendada, mitte minna laupkokkupõrkesse.»

Akkermann ütles, et ei tea, kui suur on Eesti Energia juhatuse uue koosseisu palk. Uus juhatus asub ametisse 1. aprillil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles