Juhtimisekspert: kogu vastutus on Eesti Energia nõukogul. Riigiettevõtete nõukogud peaksid hakkama päriselt vastutama (9)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Vastutust Eesti Energia juhatuse ümber puhkenud vastuoludes nähakse EE nõukogul ja selle juht Anne Merel.
Vastutust Eesti Energia juhatuse ümber puhkenud vastuoludes nähakse EE nõukogul ja selle juht Anne Merel. Foto: Tairo Lutter

Juhtimiskonsultant Mait Raava hinnangul on Eesti Energia (EE) lahkuva juhatuse ja valitsuse vahel lahvatanud konfliktis vastutus EE nõukogul, kes aga ise ei näi seda taipavat.

Kommenteerides pea- ja rahandusministri kriitikat ja teravaid väljaütlemisi lahkuva Eesti Energia juhatuse eelviimasel tööpäeval, leidis Raava, et sellised ministrite ja nõukogu esimehe avalikud mõtteavaldused ei ole kindlasti mõistlikud ega vastutustundlikud.

«EE juhi palkamise, ärasaatmise, töö hindamise ja selle tasustamise, ning mis kõige olulisem, ettevõtte tegevuse planeerimise eest vastutab nõukogu,» ütles Raava. «Seda ei saa omanik teha, kuna tal puudub selleks kompetents ja nii on see kogu maailmas.»

Riigiettevõte eesmärgid olid enne juhatuse ametisse astumist kokku lepitud, samuti ka juhatuse tasud. Kui need asjad olid selged, siis ei saa Raava sõnul tagantjärgi juhtuda sellist asja nagu praegu.

«Ministrid vahetuvad ja seda enam on selge ja põhjendatud kokkulepe eesmärkides ja tulemustasudes väga oluline,» märkis Raava. «Praegune olukord ei ole eetiline ega heasoovlik ning lahkuvat juhatust austav ja arvestav.»

Väga kerge on teenida kasumit reguleeritud turul, mis olemuslikult on Eesti rahva maksustamine.

Mait Raava

Raava sõnul on kogu küsimus EE nõukogu vastutustundlikkuses. «Tegelik vastutus on nõukogul ning kui me tahame innovaatilistelt ja efektiivselt ettevõtlust juhtida, siis see algab kompetentsetest ja eetilistest nõukogu liikmetest,» ütles ta.

EE on monopoolne ettevõte, kes on riigi turvatud ja kelle eksimisvead on riigi nii-öelda kinni makstud, mis tekitab õigustatud küsimuse boonuste põhjendatuses.

«Kui ettevõte tegutseb reguleeritud turul ehk ettevõttele on loodud suur konkurentsieelis, siis juhatusel on üsna hõlbus müügitulu ja kasumit suurendada, ehk üksüheselt nende eest boonust maksta ei tohi,» rääkis Raava. «Väga kerge on teenida kasumit reguleeritud turul, mis olemuslikult on Eesti rahva maksustamine. Kui juhatus saab selle eest boonust, siis see ei vasta inimeste õiglustundele. Boonust tuleb maksta selle eest, mida inimeste andekus ja töökus mõjutada saavad. Ja sellise apsaka eest vastutab nõukogu, kuna ta seda planeeris ja juhatusega kokku leppis.»

Raava sõnul vastutavad Anne Mere kui nõukogu esimees ja teised nõukogu liikmed tulemustasu maksmise kriteeriumide määratlemise eest.

«Kui keegi peab vastutama, siis on see nõukogu ja tema peaks peeglisse vaatama,» kinnitas Raava. «Riigiettevõtete nõukogud peaksid hakkama päriselt vastutama. Anne Mere ja teised nõukogu liikmed peaksid küsima, kas nõukogu on täitnud oma hoolsuskohustust. Ma arvan, et ei ole, kuna tulemustasu kriteeriumid pole määratud ettevõtte ja klientide huvides.»

«See, et Hando Sutter on tehtud mustaks lambaks, on alatu.»

Raava peab ebavajalikuks seda, et Sutter peab end ERRi otse-eetris puhtaks pesema.

«See, et Hando Sutter on tehtud mustaks lambaks, on alatu,» lausus Raava. «Hea oleks, kui kõik osapooled näeksid selles olukorras võimalust õppida ja asja paremaks teha. Tore oleks, kui Eesti Energia nõukogu teeks avalduse, mida ta on juhtunust õppinud ja mida teeb edaspidi teisiti, sh ettevõtte eesmärkide planeerimisel ja uuele juhatusele tulemustasude määramisel.»

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles