Nõukogu vabastas napilt aasta ametis olnud EASi ja KredExi ühendasutuse juhi

PM Majandus
Copy
Lauri Lugna lahkub EASi ja KredExi ühendasutuse juhi kohalt.
Lauri Lugna lahkub EASi ja KredExi ühendasutuse juhi kohalt. Foto: Konstantin Sednev

EASi ja KredExi ühendasutuse nõukogu kutsus tagasi juhatuse esimehe Lauri Lugna, kes on ametis 28. aprillini. 

Lugna oli ametis alates 2022. aasta algusest.

Lugna sõnul on organisatsioonide ühendamisel tehtud ära oluline töö, samal ajal tulemuslikkuses järele andmata. Tema sõnul tuleb järgmiste sammudena hakata seda strateegiat jõuliselt ellu viima.

«Arutelus nõukoguga jõudsime järeldusele, et vajan aega ühendamissprindist taastumiseks ning järgmisi olulisi samme võiks vedada uus juht. Sellest on kantud ka tagasikutsumine nõukogu poolt,» lisas Lugna.

«Nõukogu hindab kõrgelt Lauri panust EASi ja KredExi eduka ühendamise eestvedamisel. Nii head tulemused, klientide tagasiside kui ka rahvusvahelised tunnustused kinnitavad, et vaatamata pingelisele aastale oleme suutnud hoida teenuste kõrget kvaliteeti ning kohanenud kiiresti maailmamajanduses toimuvaga,» sõnas ühendasutuse nõukogu esimees Kristi Tiivas.

Rekordkogus välisinvesteeringuid

2022. aastal tegi ühendasutus laenude ja käenduste abil ettevõtetele kättesaadavaks lisarahastuse rohkem kui 180 miljoni euro ulatuses ning ligi tuhandele ettevõttele antud toetuste maht oli üle 90 miljoni euro. Samuti jäi eelmisesse aastasse kõigi aegade rekord, kui välisinvesteeringute osakond aitas Eestisse tuua 351 miljoni euro väärtuses välisinvesteeringuid.

Ühendasutuse tütarettevõtte SmartCapi valitsevate varade maht ulatus 180 miljoni euroni. Need investeeringud on riskikapitalifondide ja otseinvesteeringute kaudu jõudnud ligi 117 ettevõttesse, mille koondkäive ületas 2022. aastal esimest korda miljardi euro piiri.

Kokku soetati või renoveeriti ühendasutuse käenduse abil ligikaudu 3400 kodu. Pangad väljastasid 2022. aastal kinnisvara tagatisel eluasemelaene 2,05 miljardi euro ulatuses, millest KredExi käendusega laenude maht oli 420 miljonit eurot ehk ligi viiendik. Koos pakutavate finantsteenustega oli eluaseme ja energiatõhususe valdkonna mõju turule 625 miljonit eurot ning paranesid ligikaudu 33 000 inimese elamistingimused.

Lauri Lugna jätkab ametis 28. aprillini ning vastavalt riigivaraseadusele ning sihtasutuse põhikirjale makstakse talle lahkumishüvitist kolme kuu palga ulatuses.

Uue juhatuse esimehe leidmiseks kuulutatakse välja konkurss. Juhatuse liikmetena jätkavad Sigrid Harjo, Paul Kalle, Liina Maria Lepik ja Aare Järvan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles