Neli pankurit mõisteti süüdi seoses Putini sõbra Šveitsi kontodega

Copy
Venemaa president Vladimir Putin andmas medalit vene tšellistile Sergei Rolduginile.
Venemaa president Vladimir Putin andmas medalit vene tšellistile Sergei Rolduginile. Foto: Reuters

Venemaa mõjuka panga Gazprombank Šveitsi tütarpanga neli endist töötajat mõisteti neljapäeval süüdi korraliku taustakontrolli tegemata jätmises kontode puhul, mis avati vene tšellisti nimel, kel on lähedased suhted Venemaa autoritaarse presidendi Vladimir Putiniga.

Süüalused said Zürichi ringkonnakohtult tingimisi karistuse ning selle rikkumise korral võib see viia kollektiivselt sadade tuhandete Šveitsi frankide ulatuses trahvideni.

Kohtuotsusele eelnes 8. märtsil ühepäevane istung, mis tugines teabele salajaste rahavoogude kohta, mis sai avalikuks pärast niinimetatud Panama paberite leket 2016. aastal. Selles seostati omavahel Putin ja tema lapsepõlvesõber Sergei Roldugin. Prokuröridel võttis aega mitu aastat, enne kui rahaskeem lahti hammustati ning juhtum kohtu ette toodi.

Istung annab haruldase sissevaate Panama paberites väidetavasse, mille kohaselt aitas mõni Putini lähiringi sõber tal miljoneid välismaale smugeldada ning et finantstöötajad võisid olla vaadanud asjale läbi sõrmede. Putin eitab süüdistusi.

Endised Gazprombanki töötajad – kolm Venemaal sündinut ja üks Šveitsis, kelle nime ei saa avalikustada Šveitsi seaduste tõttu – said süüdistuse korraliku taustatöö tegemata jätmises, mis võinuks selgitada välja, kas kontodel oleva vara tegelik omanik on Roldugin. Mees oli panga klient aastatel 2014 kuni 2016.

Kõik neli süüdistatavat eitasid neile esitatud süüdistusi, mille hulgas oli Šveitsi rahapesuvastase seaduse rikkumisi.

Gazprombank Switzerland tõmbab oma tegevust Šveitsis kokku, panga vastu ei ole süüdistusi esitatud.

Zürichi piirkonna prokuratuur ütles avalduses, et «tervitab otsuseid» ning peab neid «tähtsaks signaaliks» sellest, et rahapesuseadust tuleb piinliku täpsusega täita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles