Wise: Euroopa pangad varjavad jätkuvalt piiriüleste maksete tasusid

BNS
Copy
Raha.
Raha. Foto: Liis Treimann

Tehnoloogiaettevõte Wise viis läbi uuringu, millest selgus, et teenusepakkujad üle kogu Euroopa Liidu (EL) teevad piiriüleste maksete tasu leidmise keeruliseks või varajavad selle kõrgendatud vahetuskursi taha.

Läbipaistvad piiriülesed maksed on 2020. aastast EL-is seadusega kaitstud õigus, kuid 92 protsenti analüüsitud Euroopa pankadest kasutab jätkuvalt ära seaduselünki, varjates valuuta konverteerimistasusid, teatas Wise. Wise'i varasemate uuringute kohaselt kaotavad tarbijad varjatud vahendustasude tõttu Euroopa pankades piiriüleseid makseid tehes 12,5 miljardit eurot aastas. Sealjuures on keskmine juurdehindlus näiteks Ungaris 1,06 protsenti, Hispaanias 1,84 protsenti ning Eestis 2,58 protsenti.

Uuringus vaadeldi 25 panka seitsmes EL-i riigis. Kokku teenindavad uuringus analüüsitud pangad ligikaudu 80 protsenti antud turgude elanikkonnast.

Analüüsitud pankadest 20 protsenti ei näita Wise'i väitel ülekande tegemise hetkel kasutatud vahetuskursi kohta mingit teavet. 72 protsenti esitab vahetuskursi, mis ei ole turu keskmine, vaid nende enda kõrgendatud vahetuskurss ning ei teavita lisatud juurdehindlusest tarbijat. 40 protsenti analüüsitud pankadest ei ole kasutatava vahetuskursi osas läbipaistvad ja näitavad ainult ülekande kogusummat või tehingu enda tasu.

12 protsenti analüüsitud pankadest on osaliselt läbipaistvad, kuid mitte täielikult. Mõnel juhul arvutavad pangad ülekande tegeliku maksumuse, kuid peidavad selle väikse kirja taha. Muudel juhtudel toodi välja valuuta konverteerimistasu, kuid ei kasutatud turu keskmist kurssi ega Euroopa Keskpanga pakutavat vahetuskurssi.

Kaks analüüsitud panka – ING filiaalid ja British Starling Bank – on täiesti läbipaistvad, tõestades, et see on saavutatav eesmärk, mille poole peaksid püüdlema kõik pangad, leidis Wise uuringus.

Euroopa Komisjon on Wise'i sõnul olukorrast teadlik ja märkis 2021. aasta kevadel, aasta pärast määruse jõustumist liikmesriikidele saadetud kirjas, et mõned makseteenuse pakkujad ei avalda makseteenuse kasutajatele eeldatavaid valuuta konverteerimistasusid ja kutsus riigiasutusi üles aru andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles