Tallinna munitsipaalpolitsei juht: kõnniteel parkimise eest võiks olla suurem trahv (1)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Parkivad autod kõnniteel ja haljasalal. Pilt on illustratiivne.
Parkivad autod kõnniteel ja haljasalal. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu / Scanpix

Munitsipaalpolitsei (mupo) juhataja Aivar Toompere ütles ETV saates «Terevisoon», et kõnniteel parkimise eest saab mupo autoomaniku korrale kutsuda 20- või 40-eurose trahviga. Toompere hinnangul võiks olla trahv suurem.

Üldjuhul on rikkumise eest trahv 20 eurot, 40-eurose trahvi saab määrata vaid siis, kui parkimine on põhjustanud liiklusohtliku olukorra.

Toompere hinnangul kasutavad paljud autojuhid väikest trahvi enda huvides ära. «Odavam on parkida valesti ja saada 20 eurot trahvi, kui maksta parkimistasu, näiteks vanalinnas, mis on tunduvalt kõrgem,» sõnas Toompere.

Seetõttu on mupo teinud riigile ettepaneku trahvid kahekordistada. Ettepanekut arutatakse, kuid tõenäoliselt tõusevad trahvid tulevikus siiski vähem. Trahvimäära ei saa suurenda Tallinna linn, vaid selle üle otsustab riik, vastavalt liiklusseadusele.

Millal tohib kõnniteel parkida?

Kõnniteele tohib autoga sõita või parkida ainult siis, kui seda lubavad liikluskorraldusmärgid. Samuti võib kõnniteele parkida kauba laadimiseks, kuid see peab olema vahetu tegevus.

«See tähendab, et kaup tõstetakse maha, kõnnitee vabastatakse ja alati tuleb jätta jalakäijale piisavalt ruumi ohutuks möödumiseks. See on vähemalt poolteist meetrit,» ütles Toompere.

«Üle-eelmisel aastal trahvisime üle 30 000 autojuhi, eelmisel aastal samamoodi.»

Mupo juhataja Aivar Toompere

Neid, kes liiklusseadust ei täida ja kõnniteele pargivad, on mupo juhi sõnul palju. «Üle-eelmisel aastal me trahvisime üle 30 000 autojuhi, eelmisel aastal samamoodi.» Lisaks on mupo viimastel aastatel helistanud kümnetele tuhandetele autoomanikele ja palunud rikkumine lõpetada.

Inimesed postitavad sageli pilte kõnniteel parkijate kohta sotsiaalmeediasse, kuid mupo nende piltide alusel kedagi trahvida ei saa. «Rikkumise peab ametnik fikseerima ja eks need pildid alati ei räägi ka konkreetselt just rikkujast, teinekord toimubki seal kauba laadimine või hoopis sõitmine. Sõitjaid meie kahjuks karistada ei saa,» sõnas Toompere.

Mupo saab tegeleda ainult valesti parkijatega, vales kohas autoga sõitmine on liikluspolitsei vastutusvaldkond. Siiski vaatavad mupo töötajad sotsiaalmeedias pilte võimalikest valesti parkijatest ja tuvastavad nende järgi kohti, kus on tihti rikkumisi. Sinna saadetakse aeg-ajalt patrull kontrollima ja liiklejaid korrale kutsuma.

Viimasel ajal on meedias ilmunud ka foto, kus mupo enda sõiduk pargib kõnniteel. Toompere sõnul on see lubatud vaid juhul, kui autol põlevad kollased vilkurid ja tema andmetel pole ameti töötajad selle vastu eksinud. Mupo inspektoritel on rinnakaamera ja nii on info ka kontrollitav. Näiteks talle saadeti pilt ilma töötava vilkurita kõnniteel parkivast mupo autost, kuid kontrollimisel selgus, et vilkur töötas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles