Eesti ei võitle Brüsselis tuumaenergia vastu (2)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Selline võiks välja näha Eesti väike tuumajaam – praegu saadaolevaist üks moodsamaid, ent samas järeleproovitud tehnoloogiaga.
Selline võiks välja näha Eesti väike tuumajaam – praegu saadaolevaist üks moodsamaid, ent samas järeleproovitud tehnoloogiaga. Foto: Fermi Energia

Eilses ERRi otsesaates Esimene stuudio ütles europarlamendi saadik Jaak Madison, et Eesti võitleb Brüsselis tuumaenergia vastu, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi selgituste kohaselt on tegemist valesti mõistmisega.

EKRE esindaja Euroopa Parlamendis Jaak Madison ütles viitega Reutersile, et Eesti koos Austria, Belgia ja Saksamaaga on nende liikmesriikide seas, kes soovivad põrmustada prantslaste ideed kuulutada tuumaenergia roheliseks.

«Eesti on nende 11 riigi seas, kes ütlevad, et tuumaenergia kuulutamine roheliseks on halb mõte. No tere hommikust!» lausus Madison. «Fakt on see, et päikese, tuule ja hüdroenergeetikaga me mingit rohepööret ei tee ja tuumaenergia on üks põhiline alternatiiv tulevikus liikmesriikide energiaga varustatusele. Prantslaste idee on täiesti põhjendatud ja nüüd Eesti võitleb sellele mõistlikule mõttele vastu.»

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonna nõuniku Kadri Laube sõnul ei ole Eesti tuumaenergiale vastu, kuid ei pea seda taastuvenergia allikaks.

«Taastuvenergia direktiivi eelnõu läbirääkimistel avaldas Prantsusmaa soovi, et ka tuumaenergiast toodetud vesinikku loetaks taastuvenergiaks ja arvestataks taastuvenergia eesmärgi täitmisel. Eesti väljendas seisukohta, et tuumaenergiast toodetud vesinik ei liigitu taastuvenergia alla, vaid rohevesinikuks saab pidada vaid taastuvate energiaallikatega toodetud vesinikku,» selgitas Laube.

ELi definitsioonide järgi ei ole tuumavesinik sama, mis taastuvvesinik ja nende kahe vesinikuliigi vahele ei saa võrdusmärki panna.

Laube sõnul ei tähenda see, et Eestil oleks langetatud otsus, kas tuumaenergia on osa Eesti tuleviku energiaportfellist. «Kindlasti ei ole Eesti sellele ka ELi tasandil kriipsu peale tõmmanud. Küsimus oli aga just selles, kas tuumaenergiast toodetud vesinikku saab pidada taastuvaks või mitte,» ütles Laube.

Kaks aastat tagasi moodustati Eestis tuumaenergia töörühm, mille eesmärk on anda ülevaade riigi energiavajadusest ja energiajulgeoleku tagamisest tuumaenergia vaates, tuumaenergia võimalustest ning sobivusest olemasolevasse elektrivõrku. Selle töörühma raport peaks valmima selle aasta teises pooles.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles