Inflatsioonitempo Euroopas raugeb: Hispaanias tõusid hinnad üllatuslikult vähe

Erkki Erilaid
Copy
Nagu paljud kauplusekettid Euroopas on ka Hispaanias langetatud poodides kampaaniate korras teatud põhikaupade hindu. Eroski supermarketis langetati märtsis näiteks 1000 toote hindu.
Nagu paljud kauplusekettid Euroopas on ka Hispaanias langetatud poodides kampaaniate korras teatud põhikaupade hindu. Eroski supermarketis langetati märtsis näiteks 1000 toote hindu. Foto: H.Bilbao

Hispaania aastainflatsioon aeglustus tänu energiahindade langusele märtsis veebruariga võrreldes peaaegu kaks korda. See võib olla varajane märk Euroopa koguinflatsiooni järsust langusest sel aastal.

Kui Hispaania tarbijahindade aastane tõus oli veebruaris veel 6 protsenti, siis märtsis vaid 3,1 protsenti. See oli ka märksa madalam kui Reutersi küsitletud majandusteadlaste prognoositud 4 protsenti.

Tõenäoliselt on näha sarnast langust edaspidi ka mujal Euroopas, kuna madalamad energiahinnad kajastuvad tarbijate gaasi- ja elektrikuludes. Saksamaa inflatsiooninäitajad avaldatakse hiljem neljapäeval ja Prantsusmaal reedel.

Hinnatõusu pidurdumine kogu Euroopas tähendaks, et edasine keskpankade laenukulude järsk tõstmine võib lõppeda. Euroopa Keskpanga järgmine intressiteemaline koosolek toimub maikuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles