Mari Ojasaar Parve: MyFootprint | SEB rakendus pani mind keskkonnateadlikumalt käituma

SEB
Copy

Iga inimene saab mobiilirakenduse MyFootprint | SEB abil tasuta välja arvutada oma süsiniku jalajälje ning inspiratsiooni selleks, kuidas saavutada jätkusuutlikum eluviis. Rakendust kasutav KUMA kaubamärgi looja, lasteraamatute autor ja kunstnik Mari Ojasaar Parve nendib, et see tööriist on pannud teda märkama, kuidas sünnivad tema igapäevavalikud, ning õpetanud astuma samme, et toimetada keskkonnasõbralikumalt.

«Hoolin väga meie keskkonnast ja planeedist ning olin kohe sellest rakendusest kuuldes huvitatud oma jalajälje suuruse arvutamisest. Esimene kogemus oli väga positiivne, sest minu süsiniku jalajälg oli suhteliselt madal,» meenutab Mari. Ent aasta hiljem uuesti testi tehes selgus, et jalajälg oli kasvanud. Kasvu «süüdlaseks» oli lennureis. «Sain teada, et lennuki valimine transpordivahendiks tõstab märgatavalt inimese süsiniku jalajälge. Aga mul on hea meel, et selle testi tegin, sest see pani mind mõtlema, kui palju tasub lennukiga sõita.»

Ta lisab, et ainuüksi selle rakenduse testi läbitegemine ärgitab mõtlema, mida tasub märgata oma igapäevaelus selle nimel, et elada keskkonnasäästlikumalt. Mari hakkas näiteks mõtlema, kas peab nädalas mitu korda liha sööma ja millist liha võiks eelistada. Rakenduses on esindatud palju valdkondi ja mõtteainet jagub erinevatel teemadel – igaüks leiab kindlasti valdkonna, mis teda kõnetab ning kus ta sooviks teha pisikesi positiivseid muudatusi.

Lisaks on MyFootprint | SEB äpis toredaid väljakutseid, millest Mari näiteks valis väljakutse aiale. Selle abil saab luua keskkonnasõbralikuma aia, kus on muuhulgas mõeldud ka lindudele ja putukatele.

Kui igaüks teeb pisikesi muudatusi, on muudatus kokku suur

Mari tõdeb, et rakendus on muutnud tema igapäevaelu, sest ta hakkas rohkem märkama, kuidas oma valikuid teeb. Näiteks enne suurema ostu sooritamist teeb ta väikese stopi, võttes mõne päeva otsustamiseks, kas tal on ikka seda konkreetset eset tarvis. «Kaupluses valin kaupu, mis on võimalikult vähese ja keskkonnasõbraliku pakendiga. Ma ei taha tuua oma koju pakendeid, et need juba hetk hiljem pakendikonteinerisse visata! Hiiumaal elades on mul küll kergem elada loodusega kooskõlas, sest saan näiteks kohalikke seene- ja marjakorjajaid toetades osta pakendivabalt.»

Jagades rakendust oma pere ja sõpradega, oli Mari sõnul elavat arutelu pikemaks ajaks. «Võrdlesime oma jalajälgi ning oleme hakanud arutama mõningate ostude üle ja küsima sõpradelt, et kas see oli ikka mõttekas ost? Mina olen võtnud endale eesmärgiks anda panus, et meie keskkond oleks parem. Tutvustasin ka lastele seda teemat ning julgustan neid kasutama teise ja kolmanda ringi mänguasju ning riideid. Ja samamoodi julgustan neid meie asju edasi uuele ringile andma.»

Mari ütleb, et MyFootprint | SEB mõju võiks olla laiemalt väga positiivne, kui igaüks võtab hetke, laadib tasuta rakenduse alla ning teeb läbi kolmeminutilise testi. «Juba testi küsimustele vastamine paneb oma valikuid rohkem märkama. Kui igaüks teeb pisikesi muudatusi, on muudatus kokku suur! Tõmmake julgelt see rakendus alla ja saate häid mõtteid, kuidas teha elus väikeseid samme, et meie keskkond oleks puhtam ning parem!»

Mobiilirakendus on tasuta ning igaühele kättesaadav

SEB on loonud võimaluse, kuidas näha nähtamatut ehk kuidas igaühe personaalsed elustiilivalikud mõjutavad süsinikuheidet. Mobiilirakendus MinuJalajälg|SEB või MyFootprint|SEB arvutab välja süsiniku jalajälje elustiili ja tarbimisharjumuste põhjal, annab juhiseid selle vähendamiseks, võimaldab osaleda väljakutsetes, mille tulemusi saab jagada sõpradega, ning õppida, kuidas targemad valikud aitavad muuta keskkonda jätkusuutlikumaks.

Copy
Tagasi üles