Credit Suisse varjas USA valitsuse eest üle 700 miljoni dollari

Copy
Credit Suisse panga logo.
Credit Suisse panga logo. Foto: DENIS BALIBOUSE

Raskustes Šveitsi pangandushiid Credit Suisse ei ole alates 2014. aastast alates esitanud enam kui 700 miljoni dollari ulatuses eelnevalt deklareerimata kontosid, mis on vastuolus USA justiitsministeeriumiga sõlmitud kokkuleppega, teatas senati komisjon kolmapäeval.

Senati rahanduskomisjoni kaheaastase uurimise tulemused lisanduvad Šveitsi investeerimispanga hädadele, mis selle kuu alguses sundis teda ühinema piirkondliku rivaali UBSiga pärast Silicon Valley Banki kokkuvarisemisest tingitud probleemide edasikandumist.

«Selle uurimise keskmes on ahned Šveitsi pankurid ja uinunud valitsusregulaatorid,» ütles komisjoni esimees senaator Ron Wyden avalduses, kui tulemused avalikustati. «Tulemuseks näib olevat tohutu, jätkuv vandenõu, mis aitab ülirikastel USA kodanikel maksudest kõrvale hiilida ja oma kaasmaalasi röövida.»

AFP-le saadetud avalduses ütles Credit Suisse, et pank «ei salli maksudest kõrvalehoidumist». Senati aruandes «kirjeldatakse varasemaid probleeme, millest mõned pärinevad kümne aasta tagusest ajast», mida pank on püüdnud lahendada, rakendades ulatuslikke parandusi, et «välja juurida isikud, kes püüavad varjata vara maksuhalduri eest», ütles pank.

«Credit Suisse teeb ka aktiivselt koostööd USA ametiasutustega, sealhulgas Ameerika Ühendriikide justiitsministeeriumiga, et lahendada mõned allesjäänud probleemid, mis puudutavad varasemat käitumist või poliitikat, ning teeb seda ka edaspidi,» öeldi avalduses.

Credit Suisse tunnistas end 2014. aastal süüdi katses aidata ja abistada USA maksumaksjaid võltsitud tuludeklaratsioonide esitamisel. Justiitsministeeriumiga sõlmitud süüdimõistva kokkuleppe raames maksis pank üle 1 miljardi dollari suuruse trahvi ja nõustus täielikult avalikustama oma piiriülese tegevuse, avalikustama varem deklareerimata jäänud kontod ja tegema koostööd kontoteabe nõudmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles