Musk ja eksperdid nõuavad tehisintellekti eksperimentide peatamist (5)

Copy
Tesla tegevjuht Elon Musk.
Tesla tegevjuht Elon Musk. Foto: Hannibal Hanschke

Miljardär Elon Musk ja mitmed eksperdid nõudsid kolmapäeval, et võimsate tehisintellekti (AI) süsteemide arendamisel tuleks teha paus, et tagada nende ohutus inimkonnale.

Avalikule kirjale, millele on seni alla kirjutanud üle 1000 inimese, sealhulgas Elon Musk ja Apple'i kaasasutaja Steve Wozniak, andis tõuke San Francisco firma OpenAI poolt turule toodud GPT-4.

Ettevõtte sõnul on nende uusim mudel palju võimsam kui eelmine versioon, mida kasutati ChatGPT boti puhul, mis on võimeline lühikestest käskudest tekstilõike genereerima.

«Inimeste suhtes konkurentsivõimelise intelligentsusega tehisintellekti süsteemid võivad kujutada endast sügavat ohtu ühiskonnale ja inimkonnale,» seisab kirjas, mis kannab pealkirja «Peatage hiiglaslikud tehisintellekti eksperimendid».

«Võimsaid tehisintellekti süsteeme tuleks arendada alles siis, kui oleme kindlad, et nende mõju on positiivne ja nende riskid on hallatavad,» öeldakse kirjas.

Musk oli OpenAI algne investor, olles aastaid selle juhatuses ja tema autofirma Tesla arendab samuti tehisintellekti süsteeme, mis on tarvilikud nende isesõitva tehnoloogia ja muude rakenduste puhul.

Muski rahastatud Future of Life Institute'i poolt koostatud kirjale kirjutasid alla nii tuntud kriitikud kui ka OpenAI konkurendid, nagu näiteks Stability AI juht Emad Mostaque.

«Usaldusväärne ja lojaalne»

Kirjas tsiteeriti OpenAI asutaja Sam Altmani kirjutatud blogi, kes soovitas, et «mingil hetkel võib olla oluline enne tulevaste süsteemide treenimisega alustamist viia läbi sõltumatu kontroll».

«Me oleme nõus. See punkt on praegu,» kirjutasid kirja autorid.

«Seetõttu kutsume kõiki tehisintellekti laboreid üles viivitamatult vähemalt 6 kuuks peatama GPT-4-st võimsama tehisintellekti süsteemi väljaõpet.»

Nad kutsusid valitsusi üles sekkuma ja kehtestama moratooriumi, kui ettevõtted ei nõustu.

Antud kuute kuud tuleks kasutada ohutusprotokollide ja tehisintellekti juhtimissüsteemide väljatöötamiseks ning teadustöö ümberkorraldamiseks, et tagada, et tehisintellekti süsteemid oleksid täpsemad, ohutumad, «usaldusväärsemad ja lojaalsemad».

 
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles