Sõda süvendab tööjõupuudust Venemaal

PM Majandus
Copy
Kreml kavatseb tänavu värvata Ukrainas sõdimiseks veel 400 000 lepingulist sõdurit.
Kreml kavatseb tänavu värvata Ukrainas sõdimiseks veel 400 000 lepingulist sõdurit. Foto: Yuri KADOBNOV

Töötajate arvu vähendamine ja väljaränne suurendavad Venemaal tööjõupuudust, kirjutab Bloomberg.

Venemaa tööjõupuudust süvendab sõjaväe suurendamine Ukrainas ja sellega seotud relvajõudude tugevdamine. Uudisteagentuur Bloomberg märgib, et sadu tuhandeid inimesi on värvatud Venemaa relvajõududesse riigi tööturu arvelt ajal, mil tööpuudus oli riigis juba niigi rekordiliselt madalal tasemel.

Bloomberg hindab Venemaa statistika põhjal, et riigi relvajõudude isikkoosseisu netokasv oli möödunud aastal umbes 400 000 inimest. Bloombergi Venemaa majanduseksperdi Alexander Isakovi sõnul on tõenäoliselt teenistusse võetud kokku üle poole miljoni inimese.

Eelmisel sügisel viidi Venemaal läbi nn osaline mobilisatsioon, mille käigus mobiliseeriti Venemaa presidendi Vladimir Putini sõnul 318 000 inimest. Nüüd kavatseb Venemaa sel aastal värvata järjekordesed 400 000 lepingulist sõdurit, teatas Bloomberg eelmisel nädalal oma allikatele tuginedes.

Peale selle, et sõjavägi on tööturult eemaldanud suure hulga värvatuid, on ka sajad tuhanded ajateenistusealised venelased riigist põgenenud, et vältida sõda. See suurendab demograafilist langust, mis näitab, et tööealine elanikkond võib järgmise kümnendi jooksul väheneda Venemaal 6,5% võrra.

Moskva ametnikud on korduvalt rõhutanud muret, et süvenev tööjõupuudus takistab Venemaa majandust ajal, mil ettevõtted ja sektorid püüavad kohaneda enneolematute rahvusvaheliste sanktsioonidega, mis on kehtestatud sõja tõttu.

Tööpuudus langes Venemaal veebruaris uuele madalaimale tasemele (3,5%), samas kui reaalpalk kasvas jaanuaris neljandat kuud järjest personalipuuduse tingimustes, selgus statistikaameti kolmapäeval avaldatud andmetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles