Aktsiaturud tõusevad tänu pangahirmude leevenemisele

Copy
Wall Streeti tänavasilt New Yorgi börsi lähedal.
Wall Streeti tänavasilt New Yorgi börsi lähedal. Foto: Brendan Mcdermid

Aktsiaturud tõusid kolmapäeval, kuna hirm panganduskriisi ees on üha enam hääbumas.

Ametiasutuste poolt uue ülemaailmse finantskriisi ärahoidmiseks võetud meetmed näivad olevat turgusid rahustanud pärast kolme USA laenuandja pankrotti ja Euroopa pangandushiiu Credit Suisse'i erakorralist müüki.

«Kuna pangandusmured on esialgu tagaplaanile jäämas ja süsteemis ei ole tekkinud uusi pingeid, on investorite riskivalmidus taastumas,» märkis Hargreaves Lansdowni raha ja turgude osakonna juhataja Susannah Streeter.

Wall Street avanes kõrgemal, samal ajal kui Euroopa ja Aasia turud lõpetasid päeva roheliselt.

Umbes 2 tundi pärast kauplemist oli Dow Jones Industrial Average 0,6 protsenti kõrgemal, 32 594,62 punktil. Laiapõhjaline S&P 500 tõusis 1 protsent, 4 010,58 punktile, samas kui tehnoloogiarikas Nasdaq Composite'i indeks tõusis 1,3 protsenti, 11 869,75 punktile.

Euroopas tõusis üleeuroopaline STOXX 600 indeks 1,23 protsenti, Saksa DAX kerkis 1,13 protsenti, Prantsuse CAC 40 indeks tõusis 1,34 protsenti ning Briti FTSE 100 indeks tõusis 1 protsent.

Šveitsi suurima panga UBSi aktsia kerkis üle 3 protsendi pärast teadaannet, et endine tegevjuht Sergio Ermotti naaseb, et juhtida selle vastuolulist kodumaise konkurendi Credit Suisse'i ülevõtmist. Ermotti, kes oli tegevjuht aastatel 2011–2020, on panganduses hinnatud UBSi maine taastamise eest pärast selle päästmist pärast 2008. aasta ülemaailmset finantskriisi.

City Indexi ja Forex.com-i analüütik Fawad Razaqzada ütles, et investorite meelestatus on positiivne, kuna ülemaailmset pangandussektorit ümbritsev segadus näib olevat ohjeldatud.

«Lisaks sellele tõstis tehnoloogiasektori kindlustunnet Alibaba otsus jagada end kuueks äriüksuseks,» lisas ta.

Razaqzada lisas, et aktsiaturgude kolmapäevane tõus võib olla tingitud ka «soodsate aktsiate jahtimisest, mis on täiendav põhjus indeksite tugevnemise taga».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles