Türgi suunab maavärinas hävinud majade kiirkorras taastamisse hiigelsumma. Kas ka Eesti firmad loodavad osa saada?

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Türgis toimunud maavärina tagajärjed.
Türgis toimunud maavärina tagajärjed. Foto: BULENT KILIC / AFP / Scanpix

Türgi soovib määvärinate tõttu hävinud majade taastamist võimalikult kiiresti. Kohaliku kinnisvaraarendaja GYODER juht Mehmet Kalyoncuga ütles Briti rahvusringhäälingu BBC teleuudistele, et majad on plaanis valmis ehitada ühe aasta jooksul.

GYODER soovib ülesehitustöödes osaleda ning ettevõttel on plaanis ehitada 200 000 uut elumaja, mille eelarve on 40 miljardit dollarit.

Kalyoncuga sõnul rahastab ehitust Türgi riik, kes soovib, et kodu kaotanud inimesed saaksid omale uue elukoha. Kõik kannatada saanud majad on plaanis taastada ühe aasta jooksul. Uued majad on elanikele kinnisvaraarendaja sõnul nii taskukohased kui võimalik, kuna ülesehituse eesmärk on sotsiaalprobleemide lahendamine.

GYODER plaanib kaasata koostööpartnereid Türgist ja Euroopast, näiteks Briti arhitektuuribüroo Foster + Partners. «See on rahvusvaheline ja koostööl põhinev protsess,» ütles Kalyoncuga.

Hiljuti toimunud maavärinad tekitasid Türgis humanitaarkriisi. Türgis ja Süürias suri maavärina tagajärjel 47 000 inimest ja paljude kodud hävisid. Ligi 345 000 Türgi elanikku elab praegu ajutistel pindadel.

Eesti ehitusturgu Türgis toimuv ilmselt ei mõjuta

Postimees uuris mitmelt Eesti suurelt ehitusfirmalt, kas suur rahvusvaheline projekt mõjutab kuidagi kodumaist ehitusturgu.

Ainsana nõustus teemat kommenteerima AS Merko Ehitus Eesti juhatuse esimees Ivo Volkov, kelle sõnul Türgis algavad ehitustööd Eesti turgu oluliselt ei mõjuta. «Tulenevalt ehitusäri kohalikust loomust mõjutab vahetu majanduskeskkond ja Euroopas toimuv Eesti ehitusturgu oluliselt rohkem, kui teeb seda nii kauge distantsi taga toimuv. Ehk siis – Eesti ehitusturu toimimisele avaldavad Türgis toimuvast oluliselt rohkem mõju need tegurid, mis on meile füüsiliselt lähemad,» teatas Volkov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles