Eesti partneri seis on hapu: Rootsi jaemüük kukkus viimase 30 aasta suurimasse auku (2)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Rootsi rahandusministril Elisabeth Svantessonil on põhjus olla murelik.
Rootsi rahandusministril Elisabeth Svantessonil on põhjus olla murelik. Foto: Olivier Hoslet/Scanpix

Rootsi kaubandusettevõtete jaemüük kukkus veebruaris viimase 30 aasta suurimasse auku, kuna hüppeline inflatsioon ja kasvavad intressimäärad mõjutavad jätkuvalt Põhjamaade suurimat majandust ja sealsete tarbijate kindlustunnet, vahendab Bloomberg.

Rootsi statistikaameti värsked andmed näitavad, et kaubanduse veebruari jaemüük langes aastatagusega võrreldes 9,4 protsenti. Ameti teatel oli suure languse põhjuseks kestvuskaupade (autod, mööbel, elektroonika jne) müügilangus. 

Viimati kukkus Rootsi jaekaubandus nii kõvasti 1992. aastal, mil riigis oli pangandus- ja kinnisvarakriis.

«Praegune inflatsioon seab jaekaubanduse üha suurema surve alla,» kirjutas Nordea majandusanalüütik Gustav Helgesson klientidele saadetud kirjas. «Osa jaekaubandussektorit on juba praegu majanduslanguses. Tänane aruanne kinnitab meie prognoosi, et Rootsi eratarbimine sel aastal väheneb.»

Rootsi tarbijad on asunud kulutusi hoogsalt kokku tõmbama ajal, mil riik võitleb viimase 30 aasta suurima alusinflatsiooniga (hinnatõus ilma energia ja toiduhindade komponendita). Märtsi keskel teatas Rootsi statistikaamet, et alusinflatsioon kasvas veebruaris 9,3 protsenti, mis on suurim kasv alates 1991. aastast. Jaanuaris jäi see näitaja pidama 8,7 protsendi juures.

Eesti suuruselt kolmanda ekspordipartneri sisemajanduse kogutoodang kahanes neljandas kvartalis 0,5 protsenti.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles