Nõmmelase kraanist voolas kollast vett (3)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Nõmme kraanivesi 17 tundi pärast Tallinna Vee katse lõppu: vasakul kraanist algul tulnud vesi ja paremal pärast torustiku läbipesu lastud vesi.
Nõmme kraanivesi 17 tundi pärast Tallinna Vee katse lõppu: vasakul kraanist algul tulnud vesi ja paremal pärast torustiku läbipesu lastud vesi. Foto: Lugeja foto

Nõmmelased, kes lisaks Tallinna Veele jälgisid tähelepanelikult eilse veekatsetuse tulemusi, said 17 tundi pärast katse lõppu oma kraanist nähtavalt kollast vett.

Samal ajal, kui Tallinna Vesi teavitas 100-protsendiliselt õnnestunud katsetusest Ülemiste vee juhtimisel Nõmme puurkaevuvee torustikesse, pesevad Nõmme majaomanikud oma veetorustikku läbi, et saada tagasi puhast vett, sest vesi, mis kraanist pärast katset tuli, oli silmanähtavalt hägune ja kollakat värvi (pildil vasakpoolses klaasis).

«Varusin nädalavahetusel vett ja panin oma trassi kinni, et seda soga oma torustikku mitte lasta. 17 tundi pärast katse lõppu avatud kraanist tuli aga ehmatavalt kollast vett,» rääkis Valguse tänava majaomanik Aarne Orgna, kelle maja oleks tegelikult pidanud jääma katsetuspiirkonnast välja, kui uskuda Tallinna Vee saadetud kaarti.

Pärast torustiku läbipesemist õnnestus tal saada taas läbipaistvat vett (pildil parempoolses klaasis).

Põhjus, miks tema kraanivesi võis olla täna hommikul hägune, oli ilmselt tingitud asjaolust, et Tallinna Vesi loputas eelmisel ööl kogu Nõmme veevõrgu põhjalikult läbi, et kogu katsetuse vesi sealt välja saada.

Mõju oli lubatust laialdasem

«Need loputused võisid põhjustada prognoosimatut vee liikumist mõjualast välja,» möönis Tallinna Vee kommunikatsioonijuht Maria Tiidus. «Oleme valmis tegema konkreetsetel aadressidel täiendavat loputust, et hägu torustikest lõplikult eemaldada.»

«Peale katsetuse lõppu hakkas vesi liikuma rohkem mõjualast Nõmme tagumisse otsa, kuna linnaosa alguses oli veeressurss kasutamata,» selgitas Tiidus.

Pumbamajad, mis asusid väljaspool katsetuse mõjuala, said Tiiduse sõnul väga suure koormuse ning kogu vajaminev päevane ressurss kasutati sisuliselt ära.

«Peale katsetuse lõppu hakkas vesi liikuma rohkem mõjualast Nõmme tagumisse otsa, kuna linnaosa alguses oli veeressurss kasutamata,» selgitas Tiidus. «Kuna tegemist on ühendatud ringsüsteemiga, siis see on tavaline nähtus ka veeavariide korral.»

Seda, et vesi võib olla ajutiselt hägune, teatas Tallinna Vesi juba enne katsetuse algust.

«Kui keegi veel midagi sellist oma joogivees märkab, siis palun andke sellest kohe meile teada avariitelefonil 626 2400,» soovitas Tiidus, kelle sõnul on nad vajadusel valmis sealt eraldi ka proove võtma.

Kõik läks plaanitult

Tallinna Vee tootmisjuht Ivar Ruubel kinnitas, et Nõmme test kulges plaanipäraselt ja eksperimendi lõpus 28. märtsil kell 18.45 taastati linnaosa tavapärane veega varustamine puurkaevpumplatest pärineva joogiveega.

Ruubeli sõnul ei tulnud testi käigus ette ootamatusi, milleks vee-ettevõte poleks valmis olnud ning testi mõju tarbijatele oli minimaalne. Kuni 12-tunnisena planeeritud katsetus viidi lõpuni kümne tunniga, mille jooksul said tehtud kõik planeeritud tegevused.

Eksperimendi ajal ja selle järel võeti Nõmme kraaniveest pidevalt proove. Ruubel lisas, et mõõtmistulemused näitasid hägususe ja rauanäitude hetkelisi kõikumisi, mida testi planeerides ka prognoositi. «Järgnevad proovid olid korras ja näitasid, et tegemist oli lühiajalise muutusega, mille mõju tarbijatele oli minimaalne,» kinnitas ta.

Tallinna Vesi jätkab veeseirega Nõmme linnaosas mitme kuu jooksul, et olla veendunud, et katse ei põhjustanud veekvaliteedi olulisi muutusi ka pärast testimispäeva.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles