Graafikud ⟩ Valitsusel on eelarvest puudu 1,5 miljardit eurot (4)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti Panga president Madis Müller vannutab uut valitsust eelarvet tasakaalu sättima.
Eesti Panga president Madis Müller vannutab uut valitsust eelarvet tasakaalu sättima. Foto: Mihkel Maripuu

Ametisse astuv valitsus seisab silmitsi 1,5 miljardi eurose eelarve puudujäägiga, mida kasvatavad kõige enam avaliku sektori palgatõusud. Eelarve puudujääk suureneb sel aastal miljardi euro võrra ehk 3,8 protsendini sisemajanduse kogutoodandust, kui uus valitsus ei tee otsuseid, mis mõjutavad riigi tulusid ja kulusid, leidis Eesti Pank teisipäeval avaldatud majandusprognoosis. Varasem eelarve puudujääk oli alla 0,5 miljardi euro.

Avaliku sektori palgakasv on tänavu umbes 16 protsenti. Lisaks palgakasvule süvendavad puudujääki ka investeeringud, samas kui riigi tulude kasv aeglustub. Samuti suurendab sel aastal kulutusi laste- ja peretoetuste hüppeline kasv koos vanaduspensionite indekseerimise ja ühekordse lisatõusuga.

Eesti Pank peab oluliseks eelarvedistsipliini taastamist, et vältida riigi võlakoormuse ja intressikulude kasvu ning leevendada hinnatõusu survet majanduses. Võlakoormuse kasvu kontrolli alla saamise eesmärgist peaks Eesti lähtuma isegi siis, kui Euroopa ühtsed eelarvereeglid peaksid muutuma väiksema võlakoormusega riikide jaoks lõdvemaks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles