Venemaa sunnib lahkuvaid välisfirmasid annetama raha riigieelarvesse

PM Majandus
Copy
Venemaa rahandusministeeriumi hoone Moskvas.
Venemaa rahandusministeeriumi hoone Moskvas. Foto: Maxim Shemetov

Sammuga suurendatakse survet ettevõtetele, kes ei ole pärast Ukraina sissetungi riigist täielikult lahkunud.

Välisinvestorid ebasõbralikest riikidest, kes müüvad Venemaal varasid, on kohustatud annetama vähemalt 10 protsenti müügihinnast Venemaa eelarvesse, mis teeb Venemaalt Ukraina konflikti tõttu lahkuvate lääne ettevõtete elu veelgi raskemaks, vahendab Reuters.

Lahkuvaid ettevõtteid sunnitakse juba praegu müüma oma Venemaa tegevusi suurte allahindlustega, kusjuures paljud müügid toimuvad nominaalse tasu eest ja mitmetel juhtudel tuleb teha suuri mahakandmisi, kuigi mõned on lisanud tagasiostuklauslid, mis võivad ühel päeval võimaldada neil tagasi tulla.

Esmaspäeva lõpus rahandusministeeriumi veebilehel avaldatud märkuse kohaselt uuendas välisinvesteeringuid jälgiv valitsuskomisjon nõudeid varade müügile, mis hõlmavad välismaalasi nn ebasõbralikest riikidest, mis on kehtestanud sanktsioonid Venemaa vastu.

Otsus sisaldas «kohustust teha vabatahtlik rahaline sissemakse föderaaleelarvesse vähemalt 10 protsendi ulatuses vastavate varade turuväärtuse poolest, nagu on märgitud varade hindamisaruandes».

Detsembri lõpus kehtestatud meetmed nägid ette, et varade müük on lubatud ainult juhul, kui ostjale antakse pärast sõltumatut hindamist 50-protsendiline allahindlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles