ÜRO: Leedu vaadaku Valgevene väetiste transiidi keelu otsus üle (2)

BNS
Copy
Belaruskali vagunid.
Belaruskali vagunid. Foto: LUKASBAL

Viidates Aafrika ja Ladina-Ameerika väetisepõuale, kutsus ÜRO komitee Leedut vaatama uuesti üle Valgevene väetiste transiidi keelamise otsus.

«Komitee on jätkuvalt mures riigi hiljutiste meetmete pärast, mis takistavad kaaliumväetiste transporti Valgevenest Aafrika ja Ladina-Ameerika riikidesse, tuues kaasa väetisenappuse ja mõjuvad halvasti nende riikide toiduga kindlustatusele,» öeldi ÜRO komitee märtsikuises kommentaaris.

«Komitee soovitab riigil need meetmed, mis mõjutavad väetiste hindu ja toiduga kindlustatust kolmandates riikides, üle vaadata,» seisab dokumendis.

Suurema osa Valgevene väetiseekspordist moodustasid Belaruskali ettevõtte tooted - need väetised eksporditi välismaale läbi Klaipėda sadama ja need toimetas sadamasse Leedu raudtee-ettevõte Lietuvą geležinkeliai.

Leedu peatas mullu veebruaris Belaruskali väetiste transiidi, viidates rahvusvahelistele sanktsioonidele ja riigi julgeolekuriskidele.

EL on Valgevene väetistele korduvalt sanktsioone kehtestanud ning ka USA seab piiranguid nendega kauplemisele.

Jaanuaris alustas Euroopa Komisjon aga konsultatsioone Valgevene-vastaste sanktsioonide kohandamiseks, nähes ette erandi väetistele, teatasid allikad BNS-ile.

ÜRO peasekretär António Guterres osales eelmisel nädalal Brüsselis EL-i tippkohtumisel ning see pani Leedu ametnikud muretsema, et väetiseküsimus võib pingestuda.

ÜRO teatel on Valgevene väetise eksport järsult langenud, see on toonud kaasa toiduainete hinna järsu tõusu vähemarenenud riikides.

Leedu president Gitanas Nausėda ütles pärast EL-i riigijuhtide kohtumist Guterresega, et seda küsimust kohtumisel ei tõstatatud.

Komitee aruanne avaldati märtsi alguses, ÜRO peasekretäri Brüsseli visiidi eel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles