Seakasvatajad: lihahinna tõusust vajalikeks investeeringuteks ei jätku

BNS
Copy
Seakasvatus.
Seakasvatus. Foto: Marianne Loorents/Virumaa Teataja

Eesti Tõusigade Aretusühistu (ETSAÜ) juhatuse esimees Anu Hellenurme märkis, et viimaste aastate majanduskriisid on pannud seakasvatajad keerulisse olukorda ning viimaste nädalate väike sealiha hinna tõus ei kata vajalikku investeeringumahtu.

Põllumajandus-kaubanduskoja (EPKK) blogis kirjutanud Hellenurme sõnul teeb olukorra nukraks see, et viimased kümme aastat on põhikarja arvukus farmides langustrendis. «Oleme jõudnud olukorda, kus seakasvatus on vähenenud üle 20 protsendi. Arvudes tähendab see 50 000–70 000 nuumiku võrra vähem sealihamüüki Eestis ja järgmisel aastal on langus veelgi suurem, kuni 100 000 nuumikut vähem,» väitis ta.

Kui jääme selliste numbrite juurde, siis suurendame ainult sealihaeksporti, mis aina süvendab kriisi kodumaise seakasvatuse sektoris, lisas ta.

EPKK juhatuse esimees Ants Noot ütles, et Eestis kasvatatud sigade arv on praegu ajalooliselt üks madalamaid ja see arv väheneb aasta-aastalt. «Selleks, et olukord hakkaks paranema, on vaja ühiseid jõupingutusi – nii riiklikku, kui ettevõtete ja tarbija tuge. Just tarbijate grupp on oluline, et nad eelistaksid eestimaist ja oma ostuotsustes seda arvesse võtaksid. See aga eeldab otsuseid ja ühiskondlikku kokkulepet,» toonitas Noot.

Ka Hellenurme on sama meelt. «Ainult üheskoos: ametkondade ja maaelu poliitika kujundajatega, haridusasutuste ning sektoris ja kaubanduses töötavate praktikutega saame kraavi trügiva ree uuesti tagasi teele. Selleks annavad meile alust saja aasta kogemused, kus erinevate juhtimisvormide all suudeti tegeleda aretustöö ja eduka loomakasvatusega,» avaldas aretusühistu juht lootust.

Kolmapäeval toimub Tartus sigade ühistulise aretuse 100. aastapäevale pühendatud konverents.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles