FinanceEstonia: vaesus mõjub negatiivselt ühiskonna elukorraldusele

BNS
Copy
Eurosendid
Eurosendid Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Finantssektori katusorganisatsiooni FinanceEstonia sõnul tuleb uuel valitsusel inimeste turvatunde ning kogu riigi julgeoleku suurendamiseks rohkem tegutseda – edasiminek algab organisatsiooni hinnangul korras riigirahandusest.

«Vaesus mõjub negatiivselt stabiilse ühiskonna elukorraldusele – seetõttu tuleb tagada piisava sissetuleku teenimise võimalus nii töö- kui ka pensioniealistele,» toonitas FinanceEstonia kogumispensioni töögrupi juht Joel Kukemelk.

Kukemelk tõi välja riigi poolt hiljuti koostatud Eesti pensionisüsteemi jätkusuutlikkuse analüüsi, milles selgus, et pensioni madal, alla 40 protsendi jääv netoasendusmäär on Euroopa Liidus viimaste seas. Eestis on juba praegu üks vanaduspensionär kahe maksumaksja kohta ning pensionäride osakaal kasvab.

Olukorra muutmiseks peab finantssektor oluliseks inimeste pikaajalise säästmise ja investeerimise soodustamist ning kogumispensioni süsteemi lisaraha kaasamist, muuhulgas tööandjapensioni kehtestamist vaesusriski vähendamiseks. 

Soovivad uut registrit

Inimeste toimetulekuga on seotud ka vajadus vähendada võlgnike arvu ning muuta senisest läbipaistvamaks kogu laenuturg. Selleks on FinanceEstonia juhatuse liikme Andrus Alberi sõnul oluline positiivse krediidiregistri loomine. 

«Positiivse krediidiregistri kasutegur seisneb selles, et andmete edastamine registrisse ning registriandmetest lähtumine füüsilise isiku krediidivõimelisuse hindamisel peab olema Eesti finantsasutustele kohustuslik. Erasektor, aga ka laenunõustajad on sellist registrit pikalt soovinud ning erasektor on pakkunud valmisolekut ka vajadusel seda ise pidada ja arendada,» ütles Alber.

Finantsturvatunnet aitab tõsta ka riigieelarve mõistlik majandamine ja ettevõtete konkurentsivõime kasv. «Pikaajalisi kulutusi ei saa lõputult rahastada laenuraha arvelt. Mõistlik majandamine tähendab riigiettevõtete osaluste börsile viimist,» märkis FinanceEstonia kapitaliturgude töögrupi juht Aare Tammemäe. See võimaldaks ka kohalikel investoritel saada osa siinsete ettevõtete eduloost.

«Eesti ettevõtjad soovivad stabiilset finantseerimiskeskkonda, mille saavutamiseks on finantssektoril soov koos riigiga töötada välja ja viia ellu Eesti kapitaliturgude strateegia ning Eesti fintech-strateegia. Võtmetähtsusega on organisatsiooni hinnangul ka ettevõtjasõbraliku regulatiivse keskkonna tagamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles