Elon Musk ennustab eesseisvat finantskriisi

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Tesla tegevjuht Elon Musk.
Tesla tegevjuht Elon Musk. Foto: Jim Watson

Miljardäri Elon Muski jaoks on finantssüsteemi ja majanduse kohal juba uued probleemid.

Need on kommertskinnisvara võlad ja hüpoteegid. Miljardär andis hoiatuse Twitteri lõimes eile vastuseks The Kobeissi uudiskirjale.

«Järgmise viie aasta jooksul aegub kommertskinnisvaravõlg enam kui 2,5 triljoni dollari ulatuses,» seisis The Kobeissi uudiskirjas. «See on palju rohkem kui ühelgi teisel 5–aastasel perioodil ajaloos. Vahepeal on intressimäärad enam kui kahekordistunud ja ärikinnisvara on hõivatud vaid 60–70 protsendi ulatuses.»

Aktsiate, toornafta, maagaasi, kulla, riigikassade ja valuutade kohta analüüse sisaldavas uudiskirjas lisati, et nende laenude refinantseerimine läheb uskumatult kulukaks ja viib tõenäoliselt järgmise suure kriisini. «Halvim selle juures on see, et 70 protsenti ärikinnisvara laenudest kuulub väikepankadele,» märgiti artiklis.

Uudiskirjas jõuti järeldusele, et kiiresti tõusvad intressimäärad annavad kõigile väärtusliku õppetunni: tasuta asju pole olemas.

Musk nõustus nendega ja leidis, et sellele tuleb lisada eluasemelaenud, mis muudavad olukorra veelgi kriitilisemaks.

«See on vaieldamatult kõige tõsisem ähvardav probleem,» ütles miljardär. «Hüpoteegid samuti. Paljudes linnades on vabade kontorite hulk kõrge. Kui eluasemete hinnad oluliselt langevad, on ohus ka hüpoteeklaenuportfellid.»

Tehnikamiljardär on mures, et pankade kommertskinnisvaralaenud ja hüpoteegid võivad väärtust kaotada. Kõrgemad intressimäärad, karmimad laenustandardid, ähvardav majanduslangus ja kaugtöötrend võivad teatud kinnisvara nõudlust mõjutada, hindu langetada, põhjustada maksejõuetuse lainet ja anda tugeva hoobi neid omavatele institutsioonidele. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles