USA püüab Aafrikasse erasektori investeeringuid meelitada

Copy
USA asepresident Kamala Harris (paremal) ja Ghana asepresident Mahamudu Bawumia (vasakul).
USA asepresident Kamala Harris (paremal) ja Ghana asepresident Mahamudu Bawumia (vasakul). Foto: Nipah Dennis / AFP / Scanpix

USA asepresident Kamala Harris lubab teisipäeval uut partnerluse ajastut Aafrikaga, kui teeb pöördumise Ghanas asuva Black Star Gate’i juures, mis tähistab Ghana iseseisvumist koloniaalvõimust.

Harrise Ghana-visiidi teisel päeval tehtav pöördumine on osa nädalapikkusest ringreisist, mille raames väisab ta ka Tansaaniat ja Sambiat. Harris on president Joe Bideni valitsuse kõrgeim liige, kes on Aafrikat väisanud.

«Seisame koos vastu väljakutsetele, millega silmitsi oleme, ja võimalustele, mis ees ootavad,» ütleb ta pöördumises.

Suur osa asepresidendi kõnest keskendub innovatsioonile ja ettevõtlikkusele, miskaudu püüab ta suurendada Aafrika atraktiivsust Ameerika erasektori investeeringutele.

Ghana president Nana Akufo-Addo märkis esmaspäeval Harrisega kohtudes, et tahab mandri senist unarusse jätmist investeeringute osas muuta.

USA püüded suhteid Aafrikaga tihendada on osa laiemast üleilmsest konkurentsist Aafrika tuleviku üle ning oma huve mandril on kaitsnud ka Hiina ja Venemaa. Harris on oma visiidi jooksul püüdnud aga geopoliitilise kemplemise osatähtsut pisendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles