Uuring: maailmas on viimase 17 aasta teravaim tööjõupuudus

PM Majandus
Copy
Tühi kontorilaud. Pilt on illustratiivne.
Tühi kontorilaud. Pilt on illustratiivne. Foto: Pixabay / Pexels

Riigi- ja erasektori värbamisplaane kaardistava rahvusvahelise uuringu kohaselt ähvardab maailma viimase 17 aasta teravaim tööjõukriis. Suurem osa tööandjatest tunnistab, et neil on keeruline leida sobivate oskuste ja isiksuseomadustega töötajaid.

ManpowerGroupi kvartaalse uuringu raames küsitleti ligi 39 000 tööandjat 41 riigist, et teada saada, millised on teise kvartali värbamisplaanid ja tööturuootused. 41 protsenti küsitletud tööandjatest märkis, et plaanib inimesi juurde värvata, 39 protsenti hoiab senist taset, 17 protsenti kavatseb personali hulka vähendada ja kolm protsenti polnud otsust langetanud.

77 protsenti tööandjatest märgib, et neil on keeruline leida sobivate oskuste ja isiksuseomadustega töötajaid. Kõige raskem on värvata inimesi tehnoloogia-, IT-, rahandus- ja kommunikatsioonivaldkonda. Suuremad organisatsioonid on enesekindlamad ja värbamisaltimad kui väikesed, samas tunnetavad suured oskustööjõu kriisi pisut teravamalt.

Uuring annab vastakaid signaale

«Seekordne uuring annab vastakaid signaale, igast maailma nurgast leiab nii optimistlikke riike kui ka värbamisplaanides tagasihoidlikke,» märkis Manpoweri Baltikumi juht Heigo Kaldra. «Tavaliselt joonistuvad välja piirkondlikud mustrid, aga praegu on näiteks Norra ülimalt optimistlik, samas Rootsi sugugi mitte.»

Kui tavaliselt on Kaldra sõnul edetabeli tipus kiirelt arenevad Aasia riigid, siis praegu troonivad Ladina-Ameerika riigid. «Tavapäraselt selgelt tõlgendatav uuring tekitab seekord pigem segadust juurde – on optimismi ja ebakindlust, on pealehakkamist ja hillitsetust, on kiire kasvu tegijaid ning kiirelt läbikukkujaid. Prognooside tegemine on keeruline,» lisas ta.

Euroopas on kõige innukamad värbajad Hollandis, Norras ja Šveitsis ning kõige ettevaatlikumad Ungaris, Kreekas ja Poolas. Maailma värbamisedetabeli tippu kuuluvad praegu Panama, Costa Rica, Guatemala, Holland ja Norra, maailma kõige tagasihoidlikumad värbajad on Ungaris, Kreekas, Poolas, Taiwanis ja Rootsis.

ManpowerGroup Employment Outlook Survey on kvartaalne värbamisuuring, mida on tehtud üle 60 aasta. ManpowerGroup on rahvusvaheline personaliettevõte, millel on üle 70 aasta kogemust töötajate värbamise ja renditeenuste alal. Manpower Eesti on tegutsenud 18 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles