Panga analüütik: inimeste hoiustel on rekordkogus vaba raha, mida võiks kasutada ettevõtluse arendamiseks

PM Majandus
Copy
Sularaha.
Sularaha. Foto: Jaanus Lensment / Postimees / Scanpix

Finora Panga analüütiku Sten Andreas Kase sõnul ähvardab Eesti idufirmasid investeeringute puudus, aga eestlaste pangaarvetel seisab rekordmahus vaba raha, mille investeerimist Eesti ettevõtetesse võiks riik nutika maksupoliitikaga julgustada.

Kask tõi välja, et möödunud aasta lõpus oli eraisikutel Eestis kontodel üle 13 miljardi euro, mis on kõigi aegade rekord. «Kas see on inimeste kriisipuhver, millega end raskel ajal vee peal hoitakse? Suuremas osas pigem mitte, sest umbes 70 protsenti hoiustel olevast rahast – ehk rohkem kui poole Eesti riigieelarve jagu – kuulub vähem kui 10 protsendi hoiustajatele,» selgitas analüütik.

Kask tõi välja, et kuni 20 000-euroste hoiuste maht on viimase aastaga vähenenud. «Nii et pere-eelarvete puhul on tulnud minna kriisivarude kallale. Aga suuremad hoiused on kasvanud, seega jõukamal rahval ootab raha lihtsalt arvel ja paraku kaotab väärtust,» nentis Finora Panga spetsialist.

«Samal ajal on mitmed eksperdid hiljuti välja toonud, et ühelt poolt on Eesti idufirmadel varasemast raskem investeeringuid kaasata, teiselt poolt on investori vaates praegu raha paigutamiseks ideaalne aeg. Seega riigil tasuks nügida rahva kontodel seisvat rahamassi liikuma investeeringutena ettevõtetesse,» sõnas Kask.

Kase sõnul on sellised sammud vajalikud, sest kogu maailmas on idufirmadesse investeeritav raha kokku kuivanud. «Kui 2021. aastal tehti maailmas umbes 370 miljardi USA dollari eest riskikapitaliinvesteeringuid, siis eelmisel aastal peaaegu poole vähem. Sealjuures on investeeringud langenud igas kvartalis,» tõi analüütik välja.

«Asi on ühtviisi halb nii varasema kui hilisema faasi idufirmade jaoks. Seemne- ja ingelinvesteeringud langesid möödunud aastal 12 miljardilt seitsmele miljardile, hilise faasi investeeringud 110 miljardilt 40 miljardile,» rääkis Kask.

Analüütik soovitas Eestil eeskuju võtta Suurbritanniast, kus investeerimine kodumaistesse alustavatesse ettevõtetesse on teatud ulatuses tulumaksust vabastatud. «Vähem kui 10 aastaga on see stiimul meelitanud sealsetesse firmadesse ligi 30 miljardi euro väärtuses investeeringuid,» rääkis Kask.

Investeeringuid võiksid olla maksuvabad

«Reeglid on üsna lihtsad. Näiteks investeering alla kahe aasta tegutsenud ja vähem kui 25 töötajaga ettevõttesse on tulumaksuvaba 50 protsendi ulatuses, juba veidi suuremasse ettevõttesse 30 protsendi ulatuses. Samuti on 30 protsendi ulatuses maksuvaba investeerimine kuni 250 töötajaga sotsiaalsesse ettevõttesse,» selgitas analüütik ja soovitas ka Eestil sarnaseid maksusoodustusi rakendada.

«Eestis on soodustatud kasumi taasinvesteerimine, samas seemnefaasi investeeringuid ettevõtetesse, kus algne kulu on töötajate palk, mitte seadmed, meil ei soosita. Aga võiks, et praegu kontodel seisev raha jõuaks kiiremini ettevõtlusse ja loodaks uusi töökohti,» soovitas Finora Panga analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles