Mihkel Raud: Kuidas Hiina luure mind taga ajas!

Tele2 Eesti
Copy
Foto: Leon Metsallik

Käisin vennal külas ning jutt liikus kiiresti tätoveeringutele. Mul on neid üksjagu – tubli 17 tükki. Mu vend Rein on aga japonoloog ning Jaapanis seostatakse tätoveeringuid organiseeritud kuritegevusega. Koguni sel määral, et kui seltskond tätoveeritud tüüpe mõnda restorani peaks sisenema, tõusevad ülejäänud külalised lauast ning lähevad viisakalt vabandades minema.

«Sellise kerega sa Tōkyōs sauna ei pääse,» ütles Rein. «Kuumaveeallikatest rääkimata – ja need on muide imelised.»

«Ma tean,» turtsusin vastuseks.

Rein räägib nimelt iga kord, kuidas ma kuumaveeallikatesse ei pääse, sest olen terve selja ning mõlemad käes täis tätoveerinud.

«Aga minu meelest on see ebaõiglane,» lisasin. «Ja Ozzy Osbourne ei pääse kah kuumaveeallikate juurde või? Pool läänemaailma on tätoveeringuid täis ja kurjategijad on neist vaid üksikud.»

Vaidlesime ja targutasime nagu alati. Läksime seejärel sõbralikult laiali ning otsustasin koju jõudes enne magama jäämist natuke TikTokis jaburate videotega meelt lahutada. Äkki tuleb uni paremini, kui keegi Fleetwood Maci saatel jenkat tantsib või hapukoort pükstesse pressides kindlaks püüab teha, kui palju seda ühte keskmisesse püksipaari mahub.

Ja olgu ma neetud.

Esimene video, mida TikTok mulle pakkus, selgitas põhjalikult, miks tätoveeritud inimesed Jaapanis kuumaveeallikates ei saa käia. Ja kuidas mul on end selleks otstarbeks võimalik spetsiaalse tätoveeringuid peitva kreemiga katta.

Kust nad teadsid, millest ma vennaga paar tundi varem kõnelenud olin? Ma polnud sel teemal midagi guugeldanud ega telefoni isegi taskust välja võtnud! Kunagi varem polnud TikTok mulle ainsatki Jaapani või tätoveerimisega seotud klippi kuvanud, mille kuradi pärast ta seda nüüd tegi?

Hakka või kõige paranoilisemaid vandenõuteooriad uskuma ja tõesti arvama, et TikTok on Hiina luure operatsioon, mille eesmärk on lääne inimestest ajuvaba sisu kaudu elavad zombid teha! See on muide tõsi – kui Hiinas TikToki kasutad, näidatakse sulle harivaid videoklippe teadusest ja ajaloost. Igal pool mujal – valdavalt muidugi Ameerikas – näed TikTokist ainult kahe hambaga vanamehi, kes tibutantsu vihuvad.

Ei jäänud mul niisiis muud üle, kui tõsimeeli uskuma hakata, et Hiina luure minu ja Reinu vestlust pealt oli kuulanud ning vastava info TikTokile edastanud. Hullumeelne, ma tean!

Foto: Leon Metsallik

Mis toob mu tagasi teema juurde, mida olen kuude kaupa papagoi kombel korrutanud: tänapäeval tuleb teha kõik võimalik, et oma telefone natukenegi väliste pahalaste eest kaitsta! Hiina luure Hiina luureks – see oli ehk tõesti pelk kokkusattumus ja nii paranoiline pole isegi mina, et telefonil aku küljest kiskuda, kui vestlus veidikenegi privaatsemaks läheb. Ent viirusi ja kontode kaaperdajaid on internet triiki täis ning naiivne oleks arvata, et minu või sinu elu neid ei huvita. Huvitab küll.

Igatahes oli see juhus minu jaoks märguanne, et tegutseda ju võiks. Ent siin on üks aga – kui kõvemad IT-spetsid oskavad end ohtude eest kaitsta sama tõhusalt kui samuraid oma katana'ga, siis üks lihtinimene ei tea, kust otsast seadme turvamisega alustada.

Õnneks on Tele2-l hea uudis – uued ja turvalised kõnepaketid! Sajaprotsendilist kaitset ei suuda muidugi miski garanteerida, ent kui mul on võimalik natukenegi turvalisem pakett valida, teen seda igal juhul. Tele2 uute mobiilipakettidega tuleb kaasa näiteks digikaitse, mis teeb mobiilis surfamise eriti turvaliseks. Lisaks mobiil-ID, 5G, OneSIM, filmipakett ja kõik ülejäänud «tavalised kahtlusalused».

Peale selle saad koguni kaheaastase hinnagarantii! Lugesid õigesti – tulgu või maailma lõpp, aga rohkem sa oma paketi eest maksma ei hakka, kahe aasta jooksul vähemasti.

Kõlab nagu plaan. Turvaline plaan, mis kõige tähtsam!

Copy
Tagasi üles