Rotermann laieneb, 2025 valmib LEED standarditele vastav tulevikuhoone

Copy
Foto: Rotermann

Tallinna südalinn saab aastal 2025 unikaalse täienduse, kui Ahtri tänavale kerkib ärihoone Golden Gate. Tegemist saab olema LEED Gold sertifikaadile vastava hoonega, mille ehitamisel järgitakse keskkonnasäästlikke ja säästva arengu põhimõtteid. Enam kui 13 000 m2 ülikvaliteetse üüripinnaga hoone katusele on planeeritud roheterrass.

Golden Gate’i arhitektuurilahendus on loodud Arhitekt11 meeskonna ja arhitekt Raivo Puusepp koostööna. Sisearhitekt on Meelis Press.

Foto: Rotermann

Lisaks erakordsele arhitektuurilisele välimusele on arendaja US Real Estate eesmärk luua uue hoonega paremat töökeskkonda ning keskkonnasõbralikku linnaruumi. Arhitekt11 arhitekti Illimar Truverki sõnul ehitatakse uus ärihoone kui liginullenergiahoone, mis saab olema parima võimaliku ehituspraktika järgi tehniliselt mõistlikult ja energiatõhusalt lahendatud ning milles kasutatakse taastuvenergiatehnoloogiaid. Kõrge energiatõhususega hoone toetab C02 heitmete ja energiakulude vähendamist, olles täna parim meede süsinikneutraalse hoonefondi eesmärgi saavutamisel. Lisaks paigaldatakse Golden Gate´i katusele päiksepaneelid.

Foto: Rotermann

Eelnimetatut toetab plaan ehitada hoone vastavalt LEED Gold nõuetele, mis näitab, et juba projekteerimise faasis mõeldakse hoone ökoloogilisele jalajäljele ning ehitamisel järgitakse jätkusuutlikku lähenemist. LEED Goldi kvaliteedimärgi saavutamiseks tuleb projekteerida ja ehitada hoone kooskõlas kõige rangemate ehitusstandarditega, muuhulgas kasutada ehitamisel ettenähtud mahus taaskasutatavaid materjale. Kuna Ahtri 6 kinnistul asus varasemalt endine paekivist hoone, on ka selle säilitamine ja rekonstrueerimine sertifikaadi taotlemisel oluline.

Rohehoonetes töötavad inimesed on õnnelikumad ja tervemad

LEED sertifikaadiga hooned pole paremad ainult keskkonnale, vaid ka neis igapäevaselt viibivatele inimestele. Arvestades, et paljud inimesed veedavad enamus tööajast siseruumides, avaldavad keskkonnasõbralikud hooned tervisele märkimisväärset positiivset mõju. Erinevad uuringud näitavad, et rohehoonetes töötavad inimesed on oma tööga rohkem rahul, õnnelikumad ja seega produktiivsemad. Golden Gate’ist saab säästva energiatarbimisega töökeskkond, kus on tagatud palju loomulikku valgust ja suurepärane õhuvahetus.

Foto: Rotermann

Hoone on väiksema C02 emissiooniga tänu juba oma tsentraalsele asukohale Tallinna linna südames. Vahetus läheduses on linnakeskuse ühistranspordi sõlmpunkt, hoone kõrvalt hakkab mööduma uue rajatava trammiliini pikendus ning hooneesist läbib uus jalgrattatee. Hoone juurde ehitatakse jalgrattaparklad ning elektriautode laadimisjaamad.

Foto: Rotermann

Kinnistu väliala saab olema 25% ulatuses vastavalt LEED nõuetele haljastatud, mida saavutatakse nii klassikalise murukatte kui ka konteinerhaljastusega hoone ümbruses ja katuseterrassidel. Välialade haljastusse valitakse veetarbimise kokkuhoiu eesmärgil vähese kastmisvajadusega taimed ja puud.

Mõnusa sisekliima loovad AI ja Feng Shui

Tulevase kontoritöötaja vaatest on oluline, et hoonel on maast laeni aknad, mis tagavad ruumides loomuliku valguse ning kvaliteetsed vaated. Golden Gate’i bürookorrustel saavad olema avatavad aknad koos prantsuse rõdudega. Koosolekruumid on varustatud CO2 anduritega, mis annavad koheselt märku liiga kõrgest C02 tasemest.

Hoonesse tulevad LED-valgustid, millel on nii liikumise, kohaloleku kui ka hämaruse andurid, tagades madalama energiatarbimise. Tehisintellekt AI arvestab inimeste kohalolekut, arvu, tarbimismustreid ja energiahindu ning reguleerib ja optimeerib vastavalt hoone automaatikasüsteeme, sealhulgas ventilatsiooni, kütet ja jahutust.

Lisaks kõigele sellele tehnilisele arvestavad arhitektid hoone projekteerimisel Feng Shui põhimõtteid, pöörates suuremat rõhku rikkusele, kuulsusele, karjäärile ja tervisele. Hoones ei saa olema mitte ühtegi teravnurka ning kasutatavad materjalid ning sümboolika parandavad hoone energeetikat.

Foto: Rotermann

Golden Gate’ist saab arhitektuurselt silmapaistev, jätkusuutlikult ehitatud, säästva energiatarbimise, hea sisekliima ja energeetikaga tulevikuhoone!

usre.ee/goldengate

Copy
Tagasi üles