Lugeja küsib: millal võib töötaja oma lõunapausi kasutada?

PM Majandus
Copy
Toit. Pilt on illustratiivne.
Toit. Pilt on illustratiivne. Foto: Taavi Sepp / Scanpix

Lugeja küsib, kas töötaja tohib lõunapausi kasutada ükskõik millal – näiteks selle ära jätta ja varem koju minna.

Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist Vladimir Logatšev selgitab, et tööandjal on kohustus korraldada töö selliselt, et täisealisele töötajale oleks tagatud iga kuue tunni töötamise kohta vähemalt 30 minutit puhkamiseks ja einestamiseks. Alaealisele töötajale peab olema iga 4,5 tunni töö järel tagatud vähemalt 30 minutit pausi. See on vaheaeg, mida nimetatakse ka lõunapausiks.

Rahvakeeles 30-minutilist pausi nimetatakse lõunapausiks, kuid töötaja ei ole ilmtingimata kohustatud selle pausi ajal lõunastama, ta võib pausi oma äranägemise järgi sisustada.

Lõunapausi peab ühekorraga välja võtma

Lõunapausi ei saa jagada osadeks ja see vaheaeg puhkamiseks peabki olema vähemalt 30 minutit iga 6 tunni töötamise kohta. Seega, kui tööpäev on 8,5 tundi (koos lõunapausiga), siis ei saa inimene teha tööd kaheksa tundi järjest ning lõunapausi ära jätta ja varem koju minna.

Kui töötaja saab lõunapausi oma äranägemise järgi sisustada, siis võib tööandja pausi tööajast välja arvata ning tasu mitte maksta. Kui töötaja ei saa pausi ise sisustada, näiteks kui ei ole võimalik vaheaega anda ning tööandja loob töötajale võimaluse puhata ja einestada tööajal, siis kuulub paus tööaja hulka. Kuid ka sellisel juhul peab töötaja saama lõunapausi kasutada.

Seega kui töötaja tööpäeva kestus on näiteks 7,5 tundi (tööpäev kella 8–15.30) ning töötajale on ette nähtud 30-minutiline lõunapaus, mida ei arvestata tööaja sisse, siis on töötaja tööaeg seitse tundi, mille eest makstakse töötasu ja 30 minutit puhkeaeg, mille eest tasu ei maksta.

Kui lõunapaus arvestatakse tööaja sisse, tähendab see seda, et tööpäeva pikkus koos lõunapausiga on seitse tundi (tööaeg kella 8–15). Töötasu makstakse sellisel juhul seitsme tunni eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles