Saksamaa ja Euroopa Liit jõudsid sisepõlemismootorite edasise kasutamise suhtes kokkuleppele (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Autoparkla Kölni Bonni lennujaamas.
Autoparkla Kölni Bonni lennujaamas. Foto: IMAGO/Christoph Hardt

Euroopa Liidu ja Saksamaa ametnikud jõudsid laupäeval kokkuleppele, et mõningaid sisepõlemismootoriga autosid võib müüa ka pärast 2035. aastat. Otsust kukkusid kiiresti kritiseerima prominentsed keskkonnaorganisatsioonid.

Teatavasti kinnitas Euroopa Komisjon ambitsioonika kava keelustada alates 2035. aastast sisepõlemismootoriga autode müük. Otsuse vastu olid suured autotootjad Saksamaa ja Itaalia.

Saksamaa soovis, et uusi sisepõlemismootoriga autosid võiks müüa edasi juhul, kui need kasutavad e-kütuseid. Seda nõudsid mõjukad Saksmaa autotööstusorganisatsioonid. E- kütuseks nimetatakse fossiilkütuse sünteetilist analoogi.

«Jõudsime Saksamaaga kokkuleppele autodes e-kütuste edasise kasutamise suhtes,» säutsus Euroopa Liidu kliimapoliitika juht Frans Timmermans.

Saksamaa transpordiminister Volker Wissing kinnitas, et kokkuleppele jõuti reede hilisõhtul. «Sisepõlemismootoriga sõidukeid saab uuesti registreerida pärast 2035. aastat, kui need kasutavad eksklusiivselt CO2-neutraalseid kütuseid,» postitas Wissing Twitterisse.

Euroopa Liidu eesistuja Rootsi ütles, et diplomaadid hääletavad otsuse üle esmaspäeval, mis tähendab, et energiaministrid võivad teisipäeval Brüssselis anda allkirja seaduse jõustumise kohta, kirjutab Reuters.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles