Eesti mesinikud: ligi pool Eestis müüdavast importmeest on tõenäoliselt võltsing

PM Majandus
Copy
Meemüüja  59-ndal  Rahvusvahelisel Agrotööstusmessil Prantsusmaal. Seal müüdav mesi on ilmselt õige.
Meemüüja 59-ndal Rahvusvahelisel Agrotööstusmessil Prantsusmaal. Seal müüdav mesi on ilmselt õige. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Sel nädalal avaldas Euroopa Komisjon aruande, mille põhjal on alust kahtlustada, et keskmiselt 46 protsenti Euroopa Liitu imporditavast ja siin müüdavast meest on võltsitud ehk lisatud on võõrsuhkruid või siirupit.

Eesti mesinike hinnangul on olukord meeturul puhta mee müüjate jaoks katastroofiline.

«Fakt, et nii Euroopa kui ka Eesti turul liigub võltsitud mett, pole ammu enam mingi saladus – testimisi ja proove on tehtud aastaid,» kommenteeris Eesti Kutseliste Mesinike Ühingu juhatuse esimees Mario Kalvet. «Kuid esimest korda Euroopa Liidu ajaloos on nüüd suudetud sellele ka mingi konkreetsem number külge kleepida,» viitab Kalvet sel nädalal avaldatud Euroopa Komisjoni uuringule.

«Ligi pool ehk umbes 46 protsenti on väga suur number. Kui nüüd vaadata statistikat, siis näiteks möödunud aastal imporditi mett Euroopa Liitu 17 500 tonni rohkem kui 2021. aastal. Kui nüüd võtta aluseks Euroopa Komisjoni värske uuring, siis suurenes aastaga võltsingukahtlusega mee hulk Euroopa Liidus circa 8050 tonni võrra,» märkis ta.

«Kui selline tempo jätkub ja kui meeturul midagi drastiliselt ei muutu, siis tähendab see paljude nii siinsete kui ka Euroopa mesinike ja mee väiketootjate jaoks äritegevuse lõppu,» usub Kalvet.

Mida siis teha saaks, et olukord paraneks? Mesinike ühingul on mõned soovitused nii riigile kui ka tarbijatele.

Üleskutse seaduseloojatele

Soovime, et riik võtaks initsiatiivi ning uuriks müügil olevaid tooteid värskes Euroopa Komisjoni uuringus kasutatud meetoditega, mitte ei piirduks lihtsamate näitajate uurimisega. Samuti loodame, et maaeluministeerium oleks selles teemas Eesti mesinikele partneriks, et üheskoos Euroopas Liidu tasemel keerata võltsmeekraanid lõplikult kinni.

Üleskutse tarbijatele

Suhkrusiirupil põhinevat võltsmett on kahjuks silmaga peaaegu võimatu kvaliteetsest meest eristada.

Niisiis tasub esmalt vaadata, kelle nimi on purgile märgitud, ning jätta tundmatut päritolu odav kraam pigem ostmata. Kindlasti tasub tarbida kodumaist mett, mille tarbimiseks on reaalselt mesilane nektari tarru tassinud ning mesinik raamist välja vurritanud. Tarbijal tuleks jälgida, et etiketil märgitud päritolumaa oleks Eesti ning vältida tasub teksti «Väljaspool EL riike toodetud mee segu».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles