Euroopa Keskpank survestab Austria suurpanka Venemaalt lahkuma

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Raiieisen Panga peakorter Viinis,
Raiieisen Panga peakorter Viinis, Foto: LEONHARD FOEGER

Euroopa Keskpank (EKP) survestab Austria suurpanka Raiffeisen lõpetama väga kasumlik äri Venemaal, kirjutab viiele allikale viidates Reuters.

EKP hakkas Raiffeiseni panka survestama pärast seda, kui Ameerika Ühendriikide sanktsioonidega tegelevad tippametnikud käisid eelmisel kuul Viinis ning tõstatasid Venemaa teema.

Raiffeisen on Austria suuruselt teine pank ja selle oluline osa tuleb Venemaalt samal ajal, kui mitmed lääneriikide pangad, näiteks Prantsusmaa suurpank Société Générale, on sealt lahkunud.

EKP ei nõua Raiffeisenilt Venemaalt viivitamatut lahkumist, vaid plaani, kuidas pank järk-järgult seal tegutsemise lõpetab.

«Me soovime, et pangad jälgiksid hoolikalt Venemaa majandust ning ideaaljuhul vähendaksid tegevuse nii väheseks kui võimalik,» kommenteeris Reutersile EKP pressiesindaja ja lisas, et alates Venemaa täiemahulisest invasioonist Ukrainasse on nii toimitud kõikide institutsioonidega.

Raiffeisen aga ei soovi taolist plaani esitada ning mõned Austria valitsusametnikud näevad EKP survet põhjendamatu välise sekkumisena.

Ehkki Raiffeisen pole ainus Euroopa pank, kes veel Venemaale jäänud, on Austria pank kõige olulisem – umbes veerand Venemaa euroülekannetest tehakse nende kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles