Oliiviõli hinnad võivad järsult tõusta

PM Majandus
Copy
Oliivipuud Hispaanias.
Oliivipuud Hispaanias. Foto: MARCELO DEL POZO

Euroopa Komisjoni ametlike hinnangute kohaselt vähendab põud maailma suurima oliiviõlitootja Hispaania toodangut sel aastal tõenäoliselt poole võrra, mis omakorda toob kaasa hinnatõusu, vahendab Reuters.

 

Hispaania toodab tavapäraselt umbes 40% maailma oliiviõli toodangust. Kuid eelmisel kevadel oliivipuude õitsemise ajal esinenud kuumalained ning eelmisel suvel Hispaanias ning teisel ja neljandal kohal olevates Itaalias ja Portugalis valitsenud tõsine põud on varusid kahandanud.

Ainult ELi suuruselt kolmas tootja Kreeka, keda halvad ilmastikutingimused ei mõjutanud, prognoosib toodangu paranemist, kuigi mitte piisavalt, et tasakaalustada Hispaania langust.

«See on katastroof,» ütles Reutersile Hispaania Riikliku Toiduõli Villijate Assotsiatsiooni juht Primitivo Fernandez, tuues esile põua, majanduskriisi ja Ukraina sõja koosmõju.

Hispaania eksportijate ühingu Asoliva hinnangul on sel aastal maailmas vähemalt 10% vähem oliiviõli saadaval võrreldes 2021. aastal lõppenud hooajal toodetud 3,1 miljoni tonniga.

Hispaanias tõusis 2022. aastal oliiviõli pudelite hind küsitletud tööstusgruppide ja ettevõtete sõnul umbes 60%. Riigis maksab liiter neitsioliiviõli hetkel üle 7 euro, samas kui 2022. aasta veebruaris oli hind alla 5 euro.

Hinnatõusu vallandas algselt päevalilleõli nappus eelmisel aastal pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse. Kuid hüppeliselt kasvav inflatsioon, kallimad väetised ja põud suruvad hindu jätkuvalt ülespoole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles