ÜK ja EL allkirjastasid uue Põhja-Iiri kaubandusleppe

Copy
Briti välisminister James Cleverly ja Euroopa Komisjoni asepresident Maroš Šefčovič.
Briti välisminister James Cleverly ja Euroopa Komisjoni asepresident Maroš Šefčovič. Foto: @JamesCleverly

Suurbritannia ja Euroopa Liit võtsid reedel ametlikult vastu Brexiti-järgse leppe Põhja-Iiri kaubandusreeglite muutmise kohta, mida Brüssel nimetas uue peatüki avamiseks bloki ja riigi suhetes.

Briti välisminister James Cleverly ja Euroopa Komisjoni asepresident Maroš Šefčovič allkirjastasid Londonis ühiskomitee kohtumisel «Windsori raamistiku», millele ÜK seadusandjad olid mõned päevad varem ülekaalukat toetust avaldanud

Loodetakse, et üle aasta kestnud läbirääkimiste järel sobitatud lepe suudab parandada Londoni ja EL-i suhteid, milles on pingeid põhjustanud Brexiti-järgne kaubanduskord Põhja-Iirimaal.

Pakt võib sillutada teed ka võimujagamisleppe taastamisele selles ÜK provintsis. Lepe lagunes mullu seoses Briti-meelsete unionistide vastuseisuga kehtivale kaubanduskorrale.

«Ma näen seda uue peatüki avamisena,» ütles Šefčovič AFP-le veidi pärast leppe allkirjastamist Londonis. «Arvan, et see avab uusi koostöösuundi poliitika ja majanduse osas.»

Uue raamistikuga luuakse «roheline» tollivaba tee selliste kaupade transpordiks Põhja-Iirimaale mujalt Suurbritanniast, mis on mõeldud jääma Põhja-Iirimaale ega liigu edasi Iirimaale ja EL-i ühisturule.

Samuti piirab see Euroopa Kohtu (ECJ) järelevalvet leppe üle ja annab Põhja-Iiri seadusandjatele vetoõiguse uute EL-i reeglite suhtes.

Põhja-Iirimaa jääb samas Euroopa tolliliitu ja ühisturule, kuna see on vajalik, et hoida avatuna piir Iirimaaga, nagu näeb ette 1998. aasta rahulepe.

Ehkki lepe võeti ametlikult vastu, pole sellele endiselt Põhja-Iirimaa suurima ÜK-meelse erakonna, Demokraatlik-Unionistliku Partei (DUP) toetust.

Windsori lepe allkirjastati vaid loetud nädalad enne kolm aastakümmet kestnud konfliktile suuresti lõpu teinud Suure reede rahuleppe 25. aastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles