Ministeerium: Danske trahviraha USAga jagamise läbirääkimised on lubavad

BNS
Copy
Danske Banki Eesti filiaal Narva maanteel.
Danske Banki Eesti filiaal Narva maanteel. Foto: Mihkel Maripuu

Mitu kuud kestnud läbirääkimised selle üle, et USA jagaks Eestiga Danske pangalt rahapesu tõttu väljamõistetud summat, on justiitsministeeriumi teatel kulgenud edukalt ja ehkki USA ei ole veel raha jagamise kohta otsust teinud, on Eesti poolel põhjust olla optimistlik.

Danske Bank tunnistas end mullu detsembris kokkuleppel USA justiitsministeeriumi ja väärtpaberijärelevalvega rahapesus süüdi ja nõustus maksma kokku ligi 2 miljardit dollarit trahvi.

Justiitsminister Lea Danilson-Järgi sõnul on otsuse teatavaks saamisest alates käinud riigiprokuratuuri ja USA ametikaaslaste vahel läbirääkimised selle summa Eestiga jagamise üle. Ministri sõnul on läbirääkimised seni hästi edenenud, kuid tulemuseni jõudmine võtab veel aega.

«Läbirääkimised on kestnud mitu kuud, ent liiguvad positiivses suunas ning on põhjust optimismiks, et USA jagab Eestiga Danske pangalt väljamõistetud summat. Vajalik on ka USA välisministeeriumi nõusolek, mistõttu protsessiga lõpule jõudmiseni läheb veel aega,» selgitas Danilson-Järg.

Eesti prokurörid aitasid rahvusvahelise justiitskoostöö käigus mitme aasta jooksul kaasa rikkumiste menetlemisele, et Danske pank saaks nii Taanis kui ka USAs rahapesu eest vastutusele võetud, toonitas ta.

Ta selgitas, et Danske rikkumiste toimepanemise ajal olid teiste riikide karistused oluliselt karmimad, kuid nüüd võttis ametist lahkunud riigikogu viimasel töönädalal vastu karistusseadustiku muudatused, mis võimaldavad ka Eestis sarnaste rikkumiste puhul oluliselt suuremaid karistusi määrata. Rahalise karistuse suurus võib edaspidi olla kuni 40 miljonit eurot ning käibepõhiselt määratuna veelgi suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles