TikToki juht oli USA seadusandjate ristküsitluse all

Copy
Sotsiaalmeediafirma TikTok tegevjuht Shou Zi Chew vastamas neljapäeval USA seadusandjate küsimustele.
Sotsiaalmeediafirma TikTok tegevjuht Shou Zi Chew vastamas neljapäeval USA seadusandjate küsimustele. Foto: MICHAEL REYNOLDS

Sotsiaalmeediafirma TikTok tegevjuht Shou Zi Chew vastas neljapäeval USA seadusandjate küsimustele, mis puudutasid ka firma väidetavaid sidemeid Hiina keskvõimuga.

 

Singapuri päritolu 40-aastane Chew andis vastust esindajatekoja energia- ja kaubanduskomisjonile. Ta andis selgitusi vabariiklastele ja demokraatidele, kes kardavad, et Hiina võimud võivad kasutada platvormi vajadusel luuramiseks või propagandaks.

Hiina firmale ByteDance kuuluv TikTok on lääneriikides meeletu surve all ning nii USA, Euroopa Liidu, Suurbritannia kui ka Kanada võimud on keelustanud rakenduse kasutamise töötelefonides ja muudes tööseadmetes.

Ent TikToki jaoks kujutab endast suurimat ohtu USA, kus president Joe Bideni administratsioon on andnud ultimaatumi: firma peab kas loobuma oma Hiina omanikeringist või saab Ühendriikides kasutuskeelu.

«ByteDance ei kuulu ega seda ei kontrolli Hiina valitsus, see on erafirma,» rõhutas Chew seadusandjatele. «Me arvame, et vaja on läbipaistvaid reegleid, mis kehtivad kõigi tehnoloogiafirmade suhtes: omanikud ei ole nende küsimuste lahendamisel määrav teema,» lisas ta.

USA valitsuse meediaettevõtte ärakeelamine oleks pretsedenditu. Sellega kaotaks TikTok 150 miljonit kasutajat kuus.

Hoolimata Chew kinnitustest on Washington juba tõenäoliselt seisukoha võtnud ning mitu seadust sillutavad teed rakenduse keelustamiseks. «TikTok on valinud korduvalt suurema kontrolli tee, suurema jälgimise ja manipuleerimise tee. Sinu platvorm tuleks keelustada,» ütles komisjoni esinaine Cathy McMorris Rodgers.

«Hiina võimud võivad koguda andmeid ameerika kasutajate kohta ning kontrollida seda, mida me lõpuks näeme, kuuleme ja usume,» lisas vabariiklane, viidates Hiina komparteile.

USA esindajad kritiseerisid TikTokki ka selle eest, et selle kasutajad vahendavad enesetappu või ohtlikke trikke, mis on osutunud surmavaks.

Peking on öelnud, et on otsustavalt sunniviisilise müügi vastu – TikToki müük või selle kopeerimine vajab Hiina võimude nõusolekut. «TikToki müügile sundimine õõnestaks tõsiselt erinevate riikide, seejuures Hiina investorite kindlust, et edaspidi USAsse investeerida,» kommenteeris Hiina valitsus.

Firma tegevjuht Chew toetab plaani Project Texas, mille alusel menetletaks edaspidi USA kasutajate andmeid Ühendriikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles