Peaminister: Venemaa kohaneb sanktsioonidega 2024. aastaks (8)

Copy
Venemaa peaminister Mihhail Mišustin.
Venemaa peaminister Mihhail Mišustin. Foto: SPUTNIK / VIA REUTERS

Venemaa majandus on lõpetanud 2024. aastaks lääne sanktsioonidega kohanemise, ütles peaminister Mihhail Mišustin neljapäeval ja kinnitas, et riik on rahvusvahelised isoleerimiskatsed üle elanud.

 

Lääneriigid kehtestasid Venemaa suhtes pärast kallaletungi Ukrainale ulatuslikud sanktsioonid ning suured lääne firmad lahkusid Venemaalt. Ära läksid ka tuhanded haritud vene spetsialistid.

Mišustin tunnistas riigiduumas peetud kõnes sanktsioonidest põhjustatud kahju, kuid tõotas kiiret taastumist.

«Olgem realistlikud, väline surve Venemaale ei nõrgene,» ütles ta. «Aga me eeldame, et kohanemisperiood lõpeb juba 2024. aasta lõpuks. Venemaa asub pikaajalise progressiivse arengu teele.»

Mišustin pidas kõne päev pärast seda, kui president Vladimir Putin võttis Moskvas vastu Hiina riigipea Xi Jinpingi. Kohtumisel tõsteti esile üha laienevaid majandussidemeid ja ühisrinnet lääne vastu.

Vene peaminister tervitas koostöö tugevnemist sõbralike riikidega, kes jagavad nende vaateid ja väärtusi.

Ta kordas Putini sõnu, et lääne sanktsioonid, millele võrdset lähiajaloost ei leia, on suunatud tavaliste venelaste vastu. «Vene rahvas on sihtmärk,» ütles Mišustin duumaliikmetele, «aga me jäime ellu.»

Riikliku statistikaameti Rosstat andmetel kahanes Vene majandus eelmisel aastal 2,1 protsenti.

Mišustin ütles, et tema valitsuse prioriteet on anda sõduritele kogu vajalik abi ja parandada kodanike heaolu.

Ta lubas, et alampalk, mis praegu on 16 242 rubla (umbes 215 dollarit) kuus, tõuseb järgmise aasta jaanuarist 18,5 protsendi võrra.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles