Maailmapank: Ukraina taastamiseks on vaja 411 miljardit dollarit

Copy
Ukraina sõdurid.
Ukraina sõdurid. Foto: ANATOLII STEPANOV

Ukraina taastamiseks ja ülesehitamiseks vajalik summa on Venemaa kallaletungist möödunud aasta jooksul kasvanud 411 miljardi dollarini, ütles kolmapäeval Maailmapank.

Ukraina valitsuse, Maailmapanga, Euroopa Komisjoni ja ÜRO koostöös valminud hinnangu põhjal nõuab Ukraina hädavajalik ning esmane ülesehitamine ja taastamine 2023. aastal 14 miljardit dollarit.

Kõnealuste vajaduste rahuldamiseks on vaja hinnangu kohaselt 11 miljardit dollarit enam, kui Ukraina valitsus on oma 2023. aasta eelarves juba ette näinud.

Venemaa sissetung Ukrainasse 2022. aasta veebruaris on sundinud miljoneid inimesi ümber asuma ning sõja tagajärgede tõttu on toiduainete ja energia hinnad maailmas järsult tõusnud.

«Energiainfrastruktuur, eluasemed, kriitiline infrastruktuur, majandus ja humanitaarotstarbeline demineerimine on meie selle aasta viis olulist suunda,» ütles Ukraina peaminister Denõs Šmõgal oma avalduses, lisades, et osa ülesehitustöödest on juba tehtud.

Shmõgal hoiatas siiski, et kahjude suurus ja taastamisvajadus ei arvesta infrastruktuuri, eluasemete ja ettevõtete kaotuste andmeid okupeeritud aladel. Kui kaitsevägi need vabastab, alustavad ametivõimud nendel territooriumidel taastamist, kinnitas ta.

Kuid vajaminev 411 miljardit dollarit on 2,6 korda suurem, kui riigi hinnanguline sisemajanduse kogutoodang 2022. aastal. Suurim eeldatav vajadus on transpordisektoris, millele järgnevad eluasemed ja energeetika.

Ukraina ülesehitamine võtab aastaid, ütles Maailmapanga Euroopa ja Kesk-Aasia asepresident Anna Bjerde. Ta lisas, et avaliku sektori investeeringute toetamist tuleb täiendada ka märkimisväärsete erainvesteeringutega.

Kolmapäeval avaldatud aruandes öeldi, et prognoose tuleks käsitleda miinimumina, sest vajadused suurenevad niikaua, kuni sõda jätkub.

Kuid kahjude kasv ei ole olnud nii suur, nagu kardeti – osaliselt seetõttu, et kõige hullem konflikt on piirdunud piirkondadega, mis on juba märkimisväärselt kahjustatud. Osa riigi vajadustest on Ukraina valitsus ka oma partnerite toel rahuldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles