Ametnikud: Hololei peaks astuma tagasi (3)

PM Majandus
Copy
Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei.
Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei. Foto: Benoit Tessier

Euroopa Komisjoni ametnike sõnul peaks komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi juht Henrik Hololei lõpetama transpordipoliitikaga seotud töö, kuni on uurimise all.

 

Skandaali mässitud tippametnik Hololeil lasub surve astuda oma ametikohalt tagasi, kuni käib uurimine seoses tema tasuta lendudega Katari, kus tema meeskond sõlmis Pärsia lahe riigiga suure lepingu, kirjutab Politico.

Euroopa Komisjon uurib praegu, kas Hololei võis minna vastuollu ELi huvide konflikti reeglitega. Seni pole Holole suhtes seoses tasuta Qatar Airwaysi lendudega midagi ette võetud. Lennud avalikustas veebruari lõpus Politico.

Politicoga anonüümselt rääkinud kolm komisjoni ametnikku ütlesid, et Hololei peaks kuni uurimise tulemuste selgumiseni olema oma ametikohalt kõrvaldatud. Mõne arvates oleks ta juba ise pidanud lahkumisavalduse esitama.

«Ta tuleks viia oma ametikohalt teise peadirektoraati või nõuniku rolli,» ütles üks ametnik. «On oht mainekujundusele. Me peame tagama, et komisjoni kõrgeimad ametnikud vastavad samadele standarditele nagu madalaimad töötajad.»

Teise komisjoni ametniku sõnul tuleks Hololei saata sundpuhkusele. Kolmas leidis, et kuna Hololei on väga oluline ametnik, on skandaal suur šokk ja levib arvamus, et ta peab lahkuma, ütles ta Politicole.

Katargate

Euroopa Komisjon alustas eelmisel nädalal sisejuurdlust seoses liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi juhi Henrik Hololei äriklassireisidega, mille eest tasus Katar, ning püüab välja selgitada, kas tippametnik võis vastuollu minna ELi vastavate reeglitega, mis puudutavad huvide konflikti.

Hololei reisis aastatel 2015–2021 üheksal korral Katari Qatar Airwaysi äriklassis ajal, mil tema ametkond pidas Katariga läbirääkimisi õhutranspordi kokkuleppe üle. Kuus reisi toimus leppe koostamise ajal, neist neljal korral tasus selle eest Katari valitsus või sellega seotud organisatsioonid, mis tõstatab küsimuse huvide konfliktist.

Hololei juhtum sai avalikuks ajal, kui uuritakse skandaali Euroopa Parlamendis seoses väidetava altkäemaksu andmisega Katarilt ja Marokolt.

Komisjon teatas, et esialgse hinnangu järgi vastasid Hololei reisid küll toonastele reeglitele, kuid kavatseb reiside tingimused üle vaadata. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles