Euroopa Keskpank: finantsturgudel valitsev segadus võib mõjutada euroala

Copy
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS

Hiljutine segadus finantsturgudel võib suurendada euroala negatiivseid riske, hoiatas kolmapäeval Euroopa Keskpanga (EKP) president Christine Lagarde.

Kolme USA regionaalpanga kollaps ja raskustes Credit Suisse’i ülevõtmine UBSi poolt paiskas üleilmsed turud kaosesse ja tekitas ärevust panganduskriisi pärast.

Lagarde ütles, et EKP hiljutisemates prognoosides, kus ennustati inflatsiooni aeglustamist ja tõsteti tänavust kasvuväljavaadet, ei jõutud segadust turgudel arvesse võtta.

«Need pinged on toonud uusi negatiivseid riske ja teinud riskide hindamise raskemaks,» ütles ta Frankfurdis. Ta lisas, et ebakindlus EKP prognooside suhtes on suurenenud.

Keskpank keskendub endiselt hinnakasvu ohjeldamisele, rõhutas ta, kuid märkis, et suure ebakindluse tõttu sõltuvad edasised otsused laekuvatest andmetest. Ta keeldus kommenteerimast intressimäärade edasise tõstmise võimalust.

Venemaa kallaletung Ukrainale viis läinud aastal euroalal hüppelise hinnakasvuni, mida keskpangad on püüdnud ohjeldada rahapoliitika enneolematu karmistamisega. Intressimäärasid on alates juulist tõstetud 3,5 protsendi võrra.

Veebruaris aeglustus euroala inflatsioon 8,5 protsendini, osalt tulenevalt energiahindade hiljutisest langusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles