Ettevõtja Jaak Nigul: igale Nursipalu perele miljon eurot (17)

PM Majandus
Copy
Tarmeko juht Jaak Nigul
Tarmeko juht Jaak Nigul Foto: Sander Ilvest

Mööblitootja Tarmeko juht Jaak Nigul ütleb, et valitsusel tuleb arvestada sellega, et toetused ei saa maapiirkondades töökohti asendada.
 

Puidutööstussektoril läheb Tarmeko juhi Jaak Niguli sõnul praegu kahjuks halvasti.

«Puidusektor on seni olnud meie väliskaubanduse suurim tasakaalustaja, aga praegu on Eestis regiooni kõige kõrgemad puittoorme hinnad, mis toob kaasa ettevõtete konkurentsivõime languse välisturgudel. Paljud ettevõtted koondavad või töötavad osalise tööajaga. Ka saeveskitel on kuuldavasti laod täis kaupa, mille omahind on välisturgude jaoks liiga kõrge, aiamajade eksportijatel on kadunud turust pool,» loetles Nigul.

«Kõik ei ole veel Tallinnasse kolinud, ärge pange inimesi maal sundolukorda.»

Tarmeko grupi ettevõtetes tema sõnul veel ei koondata, investeeritakse efektiivsuse kasvu, et ellu jääda. «Ekspordi mahu kasvul on meil aga peal puust, mitte klaasist lagi. Peaksime kriitiliselt mõtlema, millega me puidusektori hääbumise korral asendame puidu näiteks ehituses, mööblitööstuses või energeetikas. Kas tõesti Vene gaasi ja Hiina plastikuga?» küsis Nigul.

«Uuele valitsusele tahaksin südamele panna, et kuulake erialaspetsialiste kõigi teemade puhul. Kui kellelgi on kukerpallikõrgharidus, siis kuulake teda kukerpallide teemal, aga metsateemadel kuulake metsateadlasi. Igale piirangule peab eelnema sotsiaalmajanduslik analüüs, muidu seisame varsti silmitsi väljasurnud maapiirkondade ja kümnete tuhandete kadunud töökohtadega,» hoiatas ta.

«Kõik ei ole veel Tallinnasse kolinud, ärge pange inimesi maal sundolukorda,» jätkas Nigul. «Toetused ei saa kunagi asendada töökohti. Ja igale Nursipalu perele pakkuge üks miljon eurot selle eest, et nad ohverdavad oma kodud Eesti kaitsevõime hüvanguks. Seda on vähem, kui kulutatakse Tartu kultuuripealinna projektile.»

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles