Ettevõtete jaoks tuleb turule universaalteenuse hinnalaega elektripakett

PM Majandus
Copy
Tarbija elektri börsihinda jälgimas
Tarbija elektri börsihinda jälgimas Foto: Postimees.ee

Alexela toob turule ärikliendile suunatud pingevaba äripaketi, mis on riskivabam kui börsipakett ning vähem siduvam kui pikaajalised fikseeritud paketid. Kui kõik ärikliendid vahetaksid paketti, aitaks see hinnanguliselt säästa 6 miljonit eurot kvartalis.

«Ärikliendi valikud on turul piiratumad kui erakliendil,» viitas uue paketi vajalikkusele Alexela energiakaubanduse portfellijuht Kalvi Nõu. «Valida on sisuliselt kas ebastabiilse börsi või omal moel sunnismaiseks muutva fikseeritud paketi vahel.» 

Piisavalt vabadust andvat stabiilset paketti turul ei ole, aga tema sõnul selle vastu huvi on. «Sestap toomegi eraklientide seas populaarse pingevaba paketi ka äriklientide turule,» märkis Nõu.

Aprillis on ärikliendi pingevaba paketi hind 10,58 s/kWh, koos marginaaliga ja ilma käibemaksuta. Ennekõike on uus pakett suunatud stabiilsust hindavale ärikliendile, riskialtimad saavad jätkata börsipaketil.

Paketiga saab liituda alates 1. aprillist ärikliendi halduri vahendusel või avaldades soovi paketiga liituda läbi Alexela kodulehe. Klientidele, kes paketi reeglite alla ei sobitu, tuleb välja sarnane kuupõhine lahendus, aga universaalteenuse hinnalaeta.

Mis tingimustel ja kes saab paketiga liituda?

Tingimused on pea samad, mis erakliendi lahendusel ehk hind ei saa tõusta kõrgemale kui riiklik universaalteenuse hind.

Hind määratakse kuupõhiselt ning paketist saab väljuda trahvivabalt 14-päevase etteteatamisega.

Ärikliendi paketi puhul kehtib hinnalagi selle aasta lõpuni, erinevalt erakliendist jätkub ettevõtete jaoks pakett tuleval aastal hinnalaeta.

Paketti saab valida iga äriklient, kes kvalifitseerub universaalteenuse äritarbija mõiste alla:

  • mikroettevõtjad ehk äriühingud, kus töötab vähem kui 10 inimest ja aastakäive või aastane bilansimaht ei ületa kaht miljonit eurot,
  • väikeettevõtjad ehk äriühingud, kus töötab vähem kui 50 inimest ja mille aastakäive või aastane bilansimaht ei ületa 10 miljonit eurot,
  • füüsilisest isikust ettevõtjad kuni 1 GWh ulatuses aastas,
  • sihtasutused kuni 1 GWh ulatuses aastas,
  • mittetulundusühingud kuni 1 GWh ulatuses aastas,
  • kohaliku omavalitsuse ametiasutused,
  • kohaliku omavalitsuse üksuse ametiasutuse hallatavad asutused.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles