Kasutad gaasi? Vaata, palju sa riigile selle eest juurde pead hakkama maksma

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Riigi starteegilise varu haldamine eest võetakse tasu ka kodutarbijalt.
Riigi starteegilise varu haldamine eest võetakse tasu ka kodutarbijalt. Foto: Ants Liigus

Alates 1. maist jõustub maagaasi varumakset reguleeriv määrus, mille alusel finantseeritakse tarbijalt kogutava maksuga Eesti riikliku gaasivaru hoiustamist ja haldamist.

2023. aastal on varumakse määr käibemaksuta 0,40 eurot ühe megavatt-tunni kohta. Näiteks kui majapidamises kulub kuus gaasile 200 eurot ning tarbimine on 2,5 megavatt-tundi ehk ca 237 kuupmeetrit, lisandub selle tarbija arvele ühe euro suurune tasu (lisaks käibemaks).

Võrguettevõtja lisab vastava tasu tarbijale esitatavale võrguteenuse arvele ning ettevõtja maksab selle omakorda Eesti Varude Keskusele (EVK). Tarbija arvel kajastuva tasu suurus sõltub tarbimise mahust ning EVK hinnangul moodustab see ligikaudu 0,5 protsenti tarbija lõplikust gaasiarvest.

«Eesti Varude Keskus sai möödunud aastal valitsuselt ülesande moodustada riiklik maagaasivaru. Gaasiturgude heitlikust olukorrast hoolimata täitis EVK ülesande edukalt – kuue hankega moodustati Eesti riigile esimest korda strateegiline gaasivaru, mis suudab vajadusel katta kütteperioodil mitme kuu tarbimise ning annab tarbijatele vajaliku kindlustunde,» rääkis majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.

Eesti strateegilise gaasivaru eesmärk on tagada gaasivarustuse säilimine ulatuslike tarnekatkestuste korral. Gaasivaru maht on teravatt-tund, mis vastab 28 protsendile uueks aastaseks tarbimisperioodiks prognoositud nõudlusest. EVK hoiustab strateegilist gaasivaru Lätis Inčulkansi maa-aluses hoidlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles