Eesti Pank nimetas Coop Panga elutähtsa teenuse osutajaks

BNS
Copy
Coop Pank.
Coop Pank. Foto: Eero Vabamägi

Eesti Pank on lisanud Coop Panga elutähtsate teenuste osutajate nimekirja.

Selle otsusega kasvas pankade arv Eestis viieni, kes peavad ka hädaolukorras tagama teatud ulatuses makse- ja sularahateenuseid. Coop Pangal on nüüdsest üks aasta aega, et vastata elutähtsa teenuse osutajale seatud nõuetele, teatas keskpank.

Elutähtsa teenuse osutajaks on pankade seast ka Swedbank, SEB, Luminor ja LHV. Elutähtis teenus on teenus, mille katkemine ohustab vahetult inimeste elu või tervist, ühiskonna toimimist või teiste elutähtsate või üldhuviteenuste pakkumist. Elutähtsate teenuste hulka loetakse ka makseteenus ja sularaharinglus.

Sellesse nimekirja kuulumine kohustab panka tagama teatud mahus sularaha- ja makseteenused ka kriisi- ja hädaolukorras, näiteks küberrünnaku, terroriakti või tänavarahutuste ajal. Elutähtsa teenuse osutajatel tuleb Eesti Pangaga kooskõlastada plaanid kriisiolukordade ennetamiseks ja teenuse taastamiseks katkestuse korral. Selleks teevad pangad koostööd ka teiste kriitiliste valdkondade ettevõtetega ja riigiasutustega.

Elutähtsa teenuse osutajate nimekiri vaadatakse üle vähemalt kord aastas. Nimekirja lisatakse pangad, kelle kaudu tehakse vähemalt 1 protsent kõigist riigisisestest maksetest või kaardimaksetest. Samuti võetakse arvesse hoiuste mahtu ja sularaha väljastamise statistikat. Viimati lisandus elutähtsa teenuse osutajate sekka LHV Pank 2019. aastal.

Elutähtsa teenuse osutajate määramise eesmärk on vähendada võimaliku hädaolukorra või elutähtsa teenuse katkemise mõju Eesti majandusele ja ühiskonnale.

Ka inimestel endil tasub Eesti Panga teatel kriisi- ja hädaolukordadeks jõudumööda valmis olla, sealhulgas väiksemateks maksetõrgeteks. Keskpank soovitab inimestel kaasas kanda veidi sularaha juhuks, kui tekivad lühiajalised maksekatkestused. Pikemate katkestuste puhuks võiks igal perel olla varuks sularaha, et maksta ühe nädala hädapäraste kulutuste eest. Võimalusel tasub kaasas kanda mitme panga pangakaarti, sest ühe panga kaardimaksed võivad ajutiselt tõrkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles