Graafik Energiasõjas peab Venemaa juba lüüasaamist tunnistama (3)

Erkki Erilaid
Copy
Venemaa lootused rahastada nafta- ja gaasimüügi tuludega sõjakäiku Ukraina vastu ja samal ajal ülejäänud Euroopat pitsitada näikse suitsuna õhku haihtuvat.
Venemaa lootused rahastada nafta- ja gaasimüügi tuludega sõjakäiku Ukraina vastu ja samal ajal ülejäänud Euroopat pitsitada näikse suitsuna õhku haihtuvat. Foto: Maxim Shemetov/REUTERS/Scanpix

Nafta ja maagaasi hinnad alustasid nädalat taas langusega. Brenti toor­nafta odavnes esmas­päeval ligi 70 dollarini barrelist ja maagaas Hollandi börsil ligi 40 euroni megavatt-tunni eest. Viimati nägime selliseid hindu 2021. aastal. Venemaad valitseva Vladimir Putini plaan hoida Euroopat energialõa otsas on läbi kukkumas.

«Energiakriis iseenesest ei ole veel läbi, kuna hinnad on endiselt oluliselt kõrgemad kui paar aastat tagasi. Samas võib öelda, et läbi on saamas energiasõda Venemaaga, kes ei suuda enam oluliselt energiaturgu mõjutada,» märkis energiakaupleja Baltic Energy Partners tegevjuht Marko Allikson.

Samas rõhutas ta, et kogu Euroopas on vaja uusi elektritootmise võimsusi. «Energiakriisist väljatulekul on oluline roll Euroopa Liidu planeeritavatel meetmetel, kusjuures ei ole veel selge, kas nende mõju saab olema turu toimimist soosiv või pigem samm tagasi üha suureneva reguleerimise suunas,» ütles Allikson.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles