IMF kiitis heaks Sri Lanka päästepaketi

Copy
Turumüüja hoidmas Sri Lanka rahatähti käes.
Turumüüja hoidmas Sri Lanka rahatähti käes. Foto: ISHARA S. KODIKARA

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) kiitis esmaspäeval heaks Sri Lanka 2,9 miljardi dollari suuruse päästepaketi taotluse, ütles Lõuna-Aasia riigi president Ranil Wickremesinghe.

«Meil on hea meel teatada, et IMF-i juhatus kiitis meie programmi heaks, mis võimaldab Sri Lankale ligipääsu kuni seitsme miljardi dollari suurusele IMF-i ja rahvusvaheliste finantsinstitutsioonide rahastusele,» ütles president.

«Ma tänan IMF-i ja meie rahvusvahelisi partnereid nende toetuse eest, mil me üritame majandust pikaks ajaks tagasi rööbastele viia läbi targa rahanduse ja meie ambitsioonikate reformiplaanidega,» lisas ta.

Sri Lanka valitsus on juba kahekordistanud makse, suurendanud energiatariife kolmekordselt ja kärpinud riigitoetusi, et vastata IMF-i päästepaketi tingimustele.

Kasinusmeetmed on toonud saareriigis kaasa ulatuslikud meeleavaldused ja streigid, mis on halvanud tervishoiu- ja logistikasektori. Wickremesinghe sõnul polnud IMF-i programmile alternatiivi.

Sri Lanka majanduskriis puhkes 2021. aasta lõpus ning riigis puhkenud meeleavaldused viisid Wickremesinghe eelkäija Gotabaya Rajapaksa ametist lahkumiseni.

Endine president pages riigist ning astus tagasi kolm kuud pärast seda, kui riik ei suutnud täita 46 miljardi dollari suuruseid võlakohustusi rahvusvaheliste laenuandjate ees. Sri Lankal sai raha otsa isegi kõige elementaarsemate kaupade impordiks.

Presidendi büroo teatas varem, et Sri Lanka taotleb kümne aasta pikkust moratooriumi välisvõlale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles