USAs plaanitakse pangakrahhi põhjustanud pankurite vastu karme meetmeid

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Silicon Valley Bank tegevjuht Greg Becker.
Silicon Valley Bank tegevjuht Greg Becker. Foto: PATRICK T. FALLON

President Biden kutsus kongressi üles andma regulaatoritele volitused nõuda tagasi maksejõuetuks muutunud pankade juhtidelt töö eest saadud hüvitised ning karmistada nende karistusi.

«Kui pangad ebaõnnestuvad halva juhtimise ja liigse riski võtmise tõttu, peaks regulaatoritel olema lihtsam nende juhtidelt hüvitisi tagasi nõuda, määrata tsiviilkaristusi ja keelata juhtidel uuesti pangandussektoris töötada,» ütles Biden avalduses.

«Kongress peab tegutsema, et määrata rangemad karistused pankade kõrgematele juhtidele, kelle halb töö aitas kaasa nende pankade ebaõnnestumisele,» märkis Biden.

Senati panganduskomitee esimees Sherrod Brown nõudis samuti rangemate reeglite kehtestamist pankade riskantse käitumise ohjeldamiseks ning ütles, et tema ja komitee uurivad võimalusi juhtide vastutusele võtmiseks.

«Me vajame tugevamaid reegleid, et ohjeldada riskantset käitumist ja ebakompetentsust,» ütles Brown. «Meie töö on järelevalve ja me otsime kõiki viise, kuidas saaksime kaitsta töötavate perede raha riskantsete panuste eest, mis Silicon Valleys ega Wall Streetil end ära ei tasunud.»

Esindajatekoja finantsteenuste komitee liige Rep Maxine Waters saatis reedel ka Föderaalreservi juhile Jay Powellile, FDICi esimehele Martin Gruenbergile ja SECi esimehele Genslerile kirja, milles kutsus neid üles kasutama kõiki oma volitusi, et võtta Silicon Valley ja Signature panga juhid vastutusele. Waters kutsus ka reguleerivaid asutusi üles uurima oma võimalusi nende hüvitisi tagasi nõuda.

«Ma palun, et kõigis karistusmeetmetes võetaks arvesse kasumit või tulu, mille need juhid võisid teenida, müües oma aktsiaid enne panga ebaõnnestumist, olenemata sellest, kuidas müügid toimusid,» seisis kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles